Valjevski mitovi kao inspiracija za strip

 

Na sinoćnoj promociji u Holu Centra za kulturu u Valjevu u svet stripa posetioce su uveli Pavle Zelić, scenarista i Dragan Paunović, crtač strip albuma “Družina Dardaneli”. Ovaj strip serijal sastoji se iz dve sveske “Poljubac leptirice” i “Zločin na Svetskoj izložbi”.

Pavle Zelić objašnjava da je priča avanturističkog karaktera. Strip prati plejada velikih jurnjava prepunih akcionih i humorističkih elemenata sa primesama horora. Pošto je priča slojevita ona nosi poentu čiji je cilj da predstavi čak i ozbiljne, uobličene političke elemente, pa se ljubitelji stripa više puta odlučuju na čitanje.

Družina Dardaneli je alternativno-istorijska odnosno naučno-fantastična avantura smeštena u prošlost koja je drugačija od one koje se mi sećamo ili smo učili iz istorije. U njoj je Srbija jedna moćna država koja ima nešto specifično što druge države nemaju, a to su vampiri”, navodi autor Pavle Zelić.

strip

Foto: Sa promocije – Pavle Zelić, strip scenarista “Družine Dardaneli”

Veliku inspiraciju Pavle Zelić i Dragan Paunović našli su u mističnim pričama valjevskog kraja. “Mi smo samo zagrebali u sve ono što postoji. Mislim da je velika odgovornost na nama da ih zabeležimo da bi buduće generacije znale šta je sve postojalo”, navodi Zelić.

On pravi osvrt na semantiku reči vampir, jedne od retkih reči srpskog porekla, koja se koristi u izvornom obliku u većini svetskih jezika.

“Junaci našeg stripa su junaci iz književnosti: Sava Savanović, Hajduk Stanko, Grof Vronjski, Koštana neki su od junaka koji se okupljaju kako bi sprečili strane sile da otmu srpske vampire i zloupotrebe ih”, objašnjava autor. Radnja prvog stripa “Poljubac leptirice” delom se odigrava u Valjevu i okolini. Kasnija radnja u drugoj knjizi “Zločin na svetskoj izložbi” vise je detektivska, smeštena je na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Prva promocija bila je krajem prošle godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu. “Bilo je sjajno nastupati na mestu gde je strip dobio status devete umetnosti. Imali smo priliku da budemo u direktnom kontaktu sa publikom koja prati i voli ovu umetnost. Strip je u Francuskoj visoka umetnost, nije samo zabava za mlade”, zaključuje Pavle Zelić, strip scenarista Družine Dardaneli”.

Autor dodaje da se iza ovih stripova kriju godine istraživanja srpske istorije, književnosti i mitologije. “Družina Dardaneli” nadahnuta je likovima i događajima prvenstveno sa našeg podneblja. Za neke od likova autori nisu bili sigurni kako izgledaju pa su u pomoć zvali autore dela. Takav slučaj bio je sa likom Vukašina Katića, za čije su verodostojno predstavljanje kontaktirali Dobricu Ćosića koji im je pritekao u pomoć.

“Družina Dardaneli” trenutno je najprodavaniji strip u Srbiji, a naziv je dobio po druženjima u nekadašnjoj kafani Dardaneli. Izdavač je beogradska kuća Sistem komiks.

strip-5

Ostavite prvi komentar na ovaj članak