Valjevka jedina grafiti umetnica u BiH

 

Marija Tica je umetnica iz Valjeva. Završila je Fakultet za dizajn u Beogradu, gde se specijalizovala za dizajn enterijera i nameštaja. Ljubav prema slikanju zavolela je još kada je crtala grafite u školskim dvorištima u Valjevu. Ipak, Marijina strast ka slikanju portreta navela ju je da usavrši nesvakidašnju stensil art tehniku. Danas Marija živi u Bijeljini i jedina je grafiti umetnica na prostoru BiH.

– Kada si prepoznala sklonost ka ovoj vrsti umetnosti?

Marija: Sve je počelo u Valjevu, gde sam zavolela crtanje grafita. Prvi grafit sam nacrtala kod terena u Tehničkoj školi. Na fakultetu sam učila razne tehnike crtanja i slikanja, ali nisam nikad radila sa sprejevima. Oduvek sam volela da slikam portrete, najvise ulje na platnu jer su mi to uglavnom naručivali.

– Kada si počela da primenjuješ stensil art tehniku?

Marija: Sa stensil art tehnikom sam se upoznala davno, pošto su me zanimali grafiti, ali kada sam videla da portret može da se uradi u toj tehnici, morala sam i ja da pokušam. Radim slike u stensil art tehnici jos od 2009. god. Trenutno živim u Bosni i jedina sam grafiti umetnica na tim prostorima.

– Koliko je zastupljena tehnika kojom radiš?

Marija: Zastupljena je uglavnom na zapadu, najviše u Americi. Razlika je u tome što oni rade sve u štampariji, ja radim sve ručno. Prvo obradim fotografiju u photoshop-u, svaku boju posebno iscrtam, isečem skalpelom i prskam na platno.

– Kako je biti jedini ženski autor grafita u zemlji?

Divno je biti jedini u bilo kojoj muškoj sferi, jer su grafiti tipično muško područje. Ali i odgovornost, jer moram da opravdam to breme, zato se trudim da kombinujem tehnike koje do sada niko nije kombinovao ( npr. stensil i vez) tako da sam i u tome jedina.

– Izlažeš li svoje radove?

Marija: Prva izložba je bila u Valjevu 2014. godine. Imala sam 5 izložbi do sada. 

– Nedavno si dobila nagradu?

Marija: Osvojila sam Behance coin 12. maja ove godine. Na Behance izložbu u Bijeljini sam se prijavila jer sam htela da upoznam ljude koji rade sa tom tehnikom. Dobila sam najviše glasova publike iako nisam iz Bijeljine.  Moji radovi su na Facebook stranici MoveRama, a nekih ima i po zidovima Valjeva.

Rad za koji je Marija nagrađena na Behance izložbi. foto: Privatna arhiva

– Stvaraš, izlažeš i dobijaš priznanja za rad. Koliko je tehnika kojom radiš tražena na tržištu?

Marija: Traženo je uglavnom za poklon ili stensil na zidu nekog lokala. Naručuju uglavnom svoje omiljene poznate ličnosti. Često mi traže da odradim njihovu fotografiju, da vide kako bi oni izgledali u Stensilu. Dobra strana stensila je da ja mogu odmah da pokažem kako bi slika izgledala pre nego što je uradim na platnu.

– Šta najviše voliš da crtaš? Crtaš li po narudžbini i kako kao umetnik gledaš na to?

Marija: Mi umetnici uglavnom živimo od narudžbina. Svaka narudžbina mi je novi izazov. Nikad ne radim iste slike, to je jedino sto ne bih prihvatila da radim.

Izrada grafita

– A inspiracija, odakle dolazi?

Marija: Inspiracija su mi ljudi. Uglavnom deca i karakteristične, jake žene, koje su ostavile trag, na primer Frida Kalo.

– Koliko ti internet promocija pomaže u vidljivoti i približavanju publici?

Marija: Promocija preko interneta je trenutno neophodna. Znači mi jer tako pratim šta se kome sviđa i u kom pravcu dalje da idem.

– Danas su aktuelni tutorijali na Youtubu, jesi li razmisljala u tom pravcu da se promovišeš?

Marija: Što se tiče Youtube-a, imaju tutorijali, ali umetnik je taj koji mora da se izdvoji u moru stensila drugih umetnika. Najbitnija je prepoznatljivost i ideja.

– Nedavno je bio konkurs u Valjevu za izradu murala, da li si i ti konkurisala i da li bi ukrasila svoj grad?

Marija: Jako sam ponosna što Valjevo ima još jedan prelep mural i mislim da bi trebalo da ih ima mnogo više. Artez je odlicno uradio svoj posao, tako da mi nije žao što nisam mogla da konkurišem. Uslov za konkurisanje je bio da imamo već tri murala iza sebe, a to je jako teško, jer nema legalnih zidova za oslikavanje. Bila bih ponosna kada bi i moj mural krasio moj grad.

 

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak