Trka za lajk

Nedavno je prijateljica otvorila Instagram, zatim me pozvala da joj objasnim kako se koristi i u čemu je zapravo poenta. Krajnje dobronamerno i slobodno tumačeći za krajnji cilj uspešnog instagramiste (ako je uspeh u ovome krajnja svrha) navela sam brojeve: važno je imati što više pratilaca, a pratiti minimalni broj profila. “Kako to misliš?”, pitala me je (pre toga je imala Facebook gde ovakva dvosmernost u praćenju ne postoji). Pojašnjavam joj da se glavna faca razlikuje od boranije ukoliko njih prate hiljade i milioni, a oni ne prate nikoga ili tek nešto manje od 10 profila.

Glavna frka ti je kako da “legalno” nakupiš tolike hiljade (što se uvek može kupiti, ali i lako proveriti ko je kupio neke follow-ere sa juga Afrike). Znači moraš biti baš krajnje zanimljiv čime bi se istakao u šarenilu ove platforme.

Jednostavan način za ovakav vid popularnosti jeste osnovno pravilo marketinga “sex sells” (seks prodaje), a to podrazumeva što lascivnije i provokativnije slike, što oskudniju odevenost, ali da obiluje pikselima i da se to sve vidi u high resolution. Znači odličan aparat ili najsavremeniji telefon su must have (obavezno imati).

Objašnjavam joj da ukoliko to nije “šolja njenog čaja”, a i dalje želi da bude uspešan instagramista, onda mora mnogo da se trudi.

Ako želiš da ostaviš utisak kul osobe, građanina sveta, onda ti ne preostaje ništa drugo nego da skineš kofer sa šifonjera, pogledaš kad ti ističe pasoš i put pod noge. Fotka kroasana u Parizu, voženje bajsa po Amsterdamu, držanje vrha piramide u Kairu, zagledanost u murale na zidu u Berlinu, gaženje zvezda na bulevaru slavnih u Holivudu, šetnja Times Square-om u Njujorku, vožnja tramvajem u Lisabonu. Naravno morate znati da uhvatite ugao, da imate dobro svetlo i da se dosetite neke kul poze kako bi vam fotografija bila živa. Najvažnije je da vam je prijatelj ili partner sa kojim ste na putu talentovani fotograf.

Sportski tipovi uglavnom profile baziraju na treninzima kao i rezultatima istih. Serija videa i fotki u toku iscrpnog vežbanja, dosta znoja, a za kraj treninga obavezna slika iz svlačionice sa rezultatom treninga. Na ovim profilima su česte objave zdravih obroka i napiraka.

Profili prelepih devojaka koje se šminkaju i friziraju i sve to snimaju za svoje pratioce. Da, imaćete veliki broj ženskih pratilaca, ukoliko vam je to cilj. Iza ovih profila često se kriju reklame za određene proizvode i brendove, što je dobar izvor zarade. Za korisnike su ovi profili korisni jer ne samo što ćete naučiti da se negujete, nego ćete dobiti precizne informacije o kvalitetu proizvoda na tržištu i to iz prve ruke.

Modni blogeri su ranije imali problem sa ispisivanjem tekstova ispod fotki na sajtovima. Sada je tu Instagram, a fotografija je najvažnija za ono što prezentuju. U opis stave zvezdicu, srce ili neki heštag.

Tu su još profili dizajnera, lekara, firmi, medija, kučića, kulinarskih recepata, festivala, instruktora plesa, mačića i tako dalje.

Ali ono što ti niko neće reći, osim prijatelja, a to je da ograničiš praćenje “premački” da se ne izrazim drugačije. Profili nestvarno lepih devojaka koliko god bili inspirativni vremenom dovode do opadanja samopouzdanja kod većine mladih devojaka. Preuski sručići, predugačke noge, ogromne zadnjice, ništa manje grudi, savršene usne, skladne jagodice, predivna koža, obrve, stopala, ama sve. Kao antipod ovakvim stranicama, otvorene su i raskrinkavajuće i ništa manje praćene stranice. One se bave kačenjem realnih fotografija pomenutih lepotica. Dok na prvima one deluju nestvarno, na raskrinkavajućim profilima vidi se da su to smrtnice sa svim nedostacima realnih žena. Kada je reč o domaćim profilima ovog tipa ističu se “hvala plastičaru” varijacije, dok je broj stanih mnogo veći.

View this post on Instagram

@kendalljenner then and now, she’s cute!

A post shared by surgery/photoshop/drama (@exposingcelebsurgery) on

Mnogi ovakve stranice optužuju kriveći ih za izvrgavanje ruglu, javno blaćenje i sve drugo uz pretpostavku da se iza njih krije neka nezadovoljna žena, dok se druga strana pravda objašnjenjem da je neophodno mladim devojčicama i ženama pokazati pravo lice, kako one ne bi stekle pogrešnu sliku o svom telu. Stvaranje muza i savremenih boginja od uspešnih pacijenata plastičnih hirurga i sprednih prstiju photoshop majstora, velika je obmana, a za široke mase služi za podsmeh i porugu.

Ma koliko želja instagram početnika bila da prati dešavanja ili da bude u toku sa novim trendovima pre ili kasnije će uleteti u igru zvanu trka za lajkom. Ovo nadmetanje se otelo kontroli, a jesu li sva sredstva dozvoljena u toj trci? Biće da je ipak sud na nama.

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar na ovaj članak