Tijara muči svet

Poslednjih dana čitav svet govori samo o jednom događaju – o diznijevskom venčanju princa Harija i njegove buduće neveste Megan Markl. Svet se pretvorio u “globalno selo”, kako je govorio Makluan, time što neprekidno i uredno češljaju mladinu prošlost. Jedni govore o scenama u kojima je buduća princeza glumila tokom svoje filmske karijere, drugi se zabavljaju intrigama u njenoj porodici, nekima je skandalozno njeno poreklo, ipak najviše se bave prognoziranjem njenog svadbenog izgleda.

Tijara muči svet. Hoće li buduća princeza nositi obeležije svake princeze?

foto: metro.co.uk

Ovaj ukrasni i svetlucavi nakit za kosu postao je tradicionalni element u izgledu neveste plave krvi. Posebna pažnja obraća se njenom čuvanju u plemićkim porodicama, čime je najčuvaniji komad nakita na dvorovima. Tijare se neretko nasleđuju sa kolena na koleno, čak ih prema nekim verovanjima treba pozajmiti za tu priliku. Britanski mediji intenzivno se bave ovim simboličnim delom nakita. Neki prognoziraju da će mlada izabrati komad iz velike kraljevske kolekcije, dok ima i onih koji smatraju da će Megan, u stilu moderne Amerikanke, preskočiti ovaj tradicionalni simbol.

Ukoliko se glumica danas pojavi bez ovog ukrasnog detalja to će biti znak da je ona ovim gestom napravila još jedan presedan u njihovoj viševekovnoj tradiciji. Par sa najpoznatijeg dvora će ovim ući u istoriju kao onaj koji je u najvećoj meri odstupio od rigidnih pravila, njih dvoje su već u mnogim odlukama napravili distancu od konvencionalnih pravila.

Glumica nije rasla na dvoru tako da nije dovoljno poznavala stroga pravila koja u okviru Vindzorske porodice važe, oglušila se u brojnim segmentima, neka od njih su: pojavila se na naslovnoj strani jednog magazina pre veridbe i tom prilikom je govorila o svojoj vezi sa princem Harijem, razmenjivanje nežnosti u javnosti smatra se velikim prekršajem ako ste kraljevska snaha, bila je u bračnoj zajednici, ne ispoveda istu veru kao princ Vilijam, nosi dijamantski prsten dok vereničko prstenje u ovoj plemićkoj porodici je uglavnom od safira, bavi se javnim poslom, što je neuobičajeno za princeze i najznačajnije nije plave krvi.

Valjda tijara neće biti kap koja preliva čašu?

 

foto: YouTube

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak