Tajne iz Bele kuće

Američki predsednički izbori su za nama, ali se situacija ne smiruje. Ekscentrični Donald i njegova Melanija nisu najomiljeniji par koji će živeti u Beloj kući. Istorija beleži da su i prethodni predsednici SAD-a posedovali čudne navike. Svi su po nečemu bili neuobičajeni, ali su u nedostatku masovnih medija uspevali da prikriju tajne koje bi ih koštale tog položaja. U nastavku teksta iznosimo manje poznate podatke o prvim ljudima Amerike.

Tomas Džeferson bio je treći predsednik SAD-a. Veliki dokument Deklaraciju nezavisnosti (1776.) pisao je upravo on, iako je navedeno da je tekst sastavljala grupa najuticajnijih državnih službenika. Imao je samo trideset tri godine kada je sastavio ovaj dokument, vodeći računa o znakovima interpunkcije. Kada je vođena rasprava u Kongresu, on se borio da u finalnoj verziji ostane svaka reč. Koliko je ova Deklaracija bila važna za njega govori i činjenica da je na njegovoj nadgrobnoj ploči zabeleženo da je on autor.

Dan nezavisnosti 4. jul bio je koban za trojicu predsednika SAD-a. Na ovaj dan umrli su Tomas Džeferson, Džon Adams i Džejms Monro.

Džon Adams bio je šesti po redu predsednik SAD-a. Njega je karakterisao egzibicionizam. Voleo je da se kupa nag u reci Potomak. Znajući za to jedna novinarka je došla na reku, kako bi napravila intervju sa njim.

john_adams_quote

Vilijam Henri Harison bio je prvi predsednik koji  je dobio više od milion glasova na izborima. Njegov govor nakon zakletve bio je toliko dugačak (105 minuta) da je nakon toga dobio upalu pluća i posle mesec dana je preminuo u Beloj kući.

Džejms Knoks Polk bio je jedanaesti predsednik SAD-a i tokom čitavog mandata ga je mučila dijareja.

Protiv četrnaestog predsednika Frenklina Pirska bila je podignuta optužnica da je konjem ubio jednu staricu, pušten je zbog nedostatka dokaza. Osamnaesti predsednik SAD-a zvao se Hiram Ulysses Grant – HUG (u prevodu zagrljaj). Pošto ga je bilo sramota zbog imena promenio je u Julisis Simpson Grant. Bendžamin Harison (23. predsednik) uveo je električno osvetljenje u rezidenciju, ali nikada nije smeo da uključi i isključi, to je radila posluga. Supruga predsednika Vilijama Mekinlija bolovala je od epilepsije. Ukoliko bi u toku zvaničnog ručka dobila napad, glavu bi joj pokrio salvetom.

wiliam

foto: Vilijam Mekinlij sa suprugom

Dvadeset šesti predsednik SAD-a Teodor Ruzvelt bio je neobičan po tome što je trenirao džudo. Jednom prilikom je švajcarskog ministra oborio na pod. U lovu je dobio nadimak Teddy bear jer nije želeo da usmrti crno meče.

roosevelt

Ilustracija Teodora Ruzvelta

Vudro Vilson je bio 28. predsednik, ujedno i jedan od najobrazovanijih. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog osnivanja Lige naroda, organizacije koja je prethodila Ujedninjenim nacijama.  Zajedno sa suprugom Edit prikrivao je teško zdravstveno stanje. Zbog moždanog udara bila mu je oduzeta leva strana tela i imao je slab vid.

Voren Haring (29. predsednik) bio je strastveni kockar. Na kocki je izgubio vredno porcelansko posuđe koje je bilo u vlasništvu Bele kuće. Predsednik Herbert Klark Huver nije voleo poslugu, njegova mržnja išla je dotle da ukoliko zazvoni tri puta, posluga mora da se skloni sa hodnika kako ih ne bi sretao po izlasku iz sobe. Franklin Ruzvelt bio je meta atentatora dok je jednom prilikom držao govor, sudbina se poigrala i pogođen je gradonačelnik Čikaga koji je podlegao ranama. Ovaj trideset drugi predsednik bolovao je od dečije paralize. Iz tog razloga čudno je hodao trudeći se da prikrije bolest koju ima. Trideset treći predsednik – Hari Truman, odobrio je bacanje prve atomske bombe na Herušimu i Nagasaki, tokom njegove vladavine osnovan je NATO.

Dvajt Dejvid Ajzenhauer predsednik je koji je mrzeo mačke. Upucao je svaku na koju je naišao.

I pored afere koju je imao sa najvećom filmskom zvezdom tog doba Merilin Monro, Džon Kenedi je mržeo filmove, nikada nijedan film nije odgledao do kraja. Bolovao je od Adisonove bolesti koja je prouzrokovala razaranje nadbubrežne žlezde i jake bolove u leđima. Njegov doktor i porodica strogo su skrivali dijagnozu kako bi sačuvali imidž mladog i sposobnog političara. Kenedi se teško peo uz stepenice i nije bio sposoban da sam obuje cipele.

jfk         marilyn_monroe_and_jfk_2066085

Lindon Bejns Džonson predsednik je koji je obožavao da se unosi u lice sagovorniku. Bio je krupan, moćan i dominantan. Razgovor nije prekidao ni kada bi išao u taolet. Sagovornik bi morao da ga prati i da sa njim razgovara ispred kabine. Voleo je vožnje helikopterom. Njegova stolica u radnoj sobi Bele kuće bila je sedište helikoptera sa pepeljarom, mogla je i da pluta po vodi.

cartoon-nixon-richard-nixon-3682400-374-386Trideset sedmi predsednik Sjedinjenih Država bio je Ričard Nikson, poznat kao vrlo stidljiv čovek. Iako ga je krasila ta osobina, to nije umanjivalo težinu njegovih političkih igara. Borio se protiv komunizma i bio spreman na priljave igre kako bi ušao u trku za Senat, protivnicu je optužio da je sovjetski špijun. Izbegavao je susrete sa ljudima i voleo je da sedi sam u svom kabinetu dok ispisuje liste neprijatelja.

Foto: Notable Quotes, www.pinterest.com ,History (history.com), Boston.com,

Fanpop Like Success – Taylor Jones – El Nuevo Dia caglecartoons.com, Quotesgram

izvor: b92.rs, Politikin zabavnik

Ostavite prvi komentar na ovaj članak