Tajna roze jezera

Ova godina ostaće upamćena po korona virusu i merama koje su države uvele kako bi zaustavile širenje novog oblika virusa SARS. Zahvaljujući ovim nemilim okolnostima, počeli smo da obilazimo sopstvenu zemlju koju, subjektivno ocenjujući, nedovoljno poznajemo.

Sigurno je većina vas tek proteklog leta saznala za jedinstveni fenomen u Srbiji, jezero u roze boji. Putem društvenih mreža i novih medija širile su se fotografije ovog nesvakidašnjeg prizora, a uticajni influenseri utrkivali su se ko će kreativnije predstaviti ovaj fenomen. A onda je, na iznenađenje meštana mesne zajednice Pačir, nastala prava pomama za ovom lokacijom.

Zbog toga je, naš portal u okviru projekata Health tour, otišao na lice mesta kako bi vam preneo tajnu ovog prirodnog roze dragulja.

Sve je počelo pre desetak godina kada su meštani Pačira, sela između Bačke Topole i Subotice, izbušili bunar. Na dubini od 1400 metara pronašli su izvor termalne vode prepune minerala. Lekovita voda tek pod jakim sunčevim zracima dobija ovu neverovatnu boju. Količina soli u vodi (20 – 22 grama soli) jednaka je onoj u Jadranskom moru. Osim ljubitelja dobrih fotografija, ovo jezero privlači i ljubitelje zdravstvenog turizma. Pokazalo se da je kupanje u jezeru najpogodniji uticaj imalo na obolele od reumatizma, asmatičare, osobe sa kožnim bolestima, ali i pri oporavku povređenih lica. Jezero površine 2000 kvadratnih metara može da primi oko hiljadu posetilaca u normalnim okolnostima, ali je zbog propisanih mera zaštite usled zaraze virusom korona, taj broj ograničen na 600 posetilaca. Zbog male dubine jezera, svega metar i šezdeset santimetara, moguće je da u njemu uživaju i neplivači. Banja je odnedavno otvorena tokom čitave godine nakon što su izgrađeni zatvoreni objekti sa bazenima čija je temperatura vode između 32 i 34 stepena. Zbog velike zainteresovanosti meštane Pačira očekuje veliko ulaganje u razvoj lokalnog preduzetništva i dugoročni razvoj zdravstvenog turizma.

Opširnije u videu:

Program “Health tour” je projekat razvoja zdravstvenog i medicinskog turizma pograničnog regiona Srbije i Mađarske, sufinansiran iz fonda EU.

Ostavite prvi komentar na ovaj članak