Sve što niste znali o Laponiji

 

Domovina Deda Mraza je oblast koja se nalazi na najsevernijem delu Evrope u subpolarnom i arktičkom području. Pripada Laponiji, Laplandu ili Lapi, a u sastavu je Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

Površina obuhvata od norveških i švedskih planina na severu, preko Finske, do poluostrva Kole na krajnjem severozapadu Rusije, Laponija zauzima površinu od oko milion kvadratnih kilometara.

 

santa-cl

Starosedeoci ove oblasti su Laponci, a sebe nazivaju Sami narodom. U Norveškoj živi oko 25 hiljada Laponaca, u Švedskoj oko 17 hiljada, u Finskoj 4 hiljade, dok u Rusiji živi oko 2000.

Laponci su nomadski narod mongolsko – nordijsko – slovenskog porekla koji se tek poslednjih vekova skrasio tako da najveće zajednice pripadnika Sami kulture žive oko gradova Rovaniemi i Inari u Finskoj, Kautekina i Karasjoka u Norveškoj i Kirune u Švedskoj.

santa

Veruje se da su Laponci naselili Skandinavsko poluostrvo pre oko 4 000 godina. Tokom srednjeg veka Vikinzi su pripadnike Sami naroda potisnuli sve do krajnjeg severa i oblasti oko arktičkog kruga. U 17. veku Norvežani i Šveđani nastojali su da preobrate Laponce – nagovarali su ih da prihvate hrišćanstvo i pokišavali da ih liše običaja i nasleđa.

Kada su povučene granice između Norveške, Švedske i Finske, Laponci su se neminovno prilagodili kulturi tih zemalja. Međutim, da su ostali verni svojim korenima bilo je jasno 1956. godine kada je osnovano Nordijsko Sami veće koje zastupa interese Laponaca, jednog od najstarijih naroda na svetu. Oni koriste jezik države u kojoj žive, ali se međusobno sporazumevaju na jednom od deset Sami jezika. Jezici koje koriste su ugro-finskog porekla i veoma su složeni, tako da se pojedinim sačuvanim dijalektima sporazumeva veoma mali broj pripadnika određene zajednice koje nekad broje samo po pedeset članova. Laponci za irvase imaju više od 400 naziva. Reč tundra se koristi u svim jezicima sveta.

santa-claus

Laponiju krasi snežno beli sneg, čista voda, mir, tišina, dan koji se ne gasi zbog polarnog svetla. U ovoj oblasti se čini da dan traje dosta duže nego inače. Česta napomena turistima je mogućnost da se izgube. Ova prostrana i mirna oblast omami turiste koji se često gube. Temperature u Laponiji u periodu oko Nove godine idu do 40 stepeni ispod nule.

1927. godine na finskom radiju novinar Markus Rautio poznatiji kao ujka Markus prvi put je objavio da Deda Mraz stanuje na Korvatuntariju bregu visokom 483 metra koji je dobio takav naziv jer je u obliku uha. Ovo brdo je u obliku uha, što je novinar povezao sa osluškivanjem dečjih želja. Kada čuje sve želje, on uz pomoć patuljaka pravi poklone koje mališani žele. Pedesetih godina prošlog veka Deda se preselio u Rovabiemi i tu je tokom cele godine, dočekuje decu i ispunjava želje. Kada se umori ode do Korvatuntarija, gde živi skriven na brodu, ali niko ne zna gde tačno.

izvor: Politikin zabavnik, Wikipedia

foto: facebook

Ostavite prvi komentar na ovaj članak