Šta se sa filmovima desilo posle “Sam u kući”?

Kao što sam na Instagram story-ju predložila (a vi demokratski izglasali) pisaću o novogodišnjim filmovima. Naime, ja sam godinama unazad uživajući u novogodišnjoj atmosferi gledala redno filmove koje svakog decembra tradicionalno gledam: “Sam u kući” (Home alone) svi delovi i “U stvari ljubav” (Acctually love) i “Dnevnik Bridžet Džons” (Bridget Jones diary). Sada sam rešila da pogledam šta se sve u novogodišnjoj kinematografiji desilo dok sam uporno gledala “Sam u kući”. Glavni utisak je bio da kada se na plakatu za film nalazi srećan par preskočite film, ako ipak rešite da ga odgledate u prva 3 minuta ćete znati kraj filma uz varijacije na temu. Ipak, gledajući na kanalu Diva razne božićne ljubiće htela sam da pogledam još sličnih i da napravim lični spisak božićnih filmova uz kratak osvrt na svaki. Davala sam i bodove u obliku crvenih kugli tako što je jedna kugla najniža ocena, pet – najviša ocena za film.

Ovo je uži izvor (da budem iskrena oni čije sam naslove zapisala, mnoge sam odgledala i nisam zabeležila nazive, a u božićnim ostvarenjima ne glume mnogo poznate face, već uglavnom anonimusi, tako da je i traženje istih bilo otežano):

  • Christmas Solo (2017.) tipični je film koji sam gore navela u klasu parovi na omotu ili plakatu, predvidiv je, ističe kosmičku pravdu, novogodišnja čuda i sve ono tipično što ide uz ovakvu tematiku (dve crvene kugle).
  • The Princess Switch (2018.) – dugo najavljivani film bar na Youtube reklamama, našao se na listama najboljih filmova ove godine. Da li je razlog to što je iz Netflix porodice ili ne, ne znam. Iako je film visoke produkcije, lepih kadrova, film je tanak i predvidiv, sa mnogo grešaka. U svakom slučaju slatka komedijica koja se gleda sa pola mozga (tri crvene kugle).
  • Christmas Chronicles (2018.) je dečiji film, ali u svakom slučaju nešto najozbiljnije što se može videti posle filma “Sam u kući”. Uvrstila sam ga u listu onih koje ću gledati svake godine. Vrlo dobra priča, produkcija, prožet je elementima mašte koji su verno prikazani. Pravi film koji će nedeljom uveče gledati deca svih generacija i roditelji koji se još osećaju kao deca (pet kugli i to je najbolje ocenjen film).
  • Angela’s Christmas (2017.) je vrlo kratak animirani film koji me je u prvi mah podestio na najtužniji crtać koji smo mi kao deca gledali “Negde u zemlji snova”. Reč je o teškom životu jedne višečlane porodice koja ostaje bez oca i živi u siromaštvu. Reč je o božićnim snovima jedne devojčice. Ovaj kratki crtani film nastao je u evropskoj produkciji (4 kugle).
  • A Royal Christmas (2014.) film je koji je baziran na bajkama za devojčice, sa izuzetkom na Megan Markl koja je oživela ovu bajku. Scenario zaista liči na život vojvotkinje, solidna produkcija uz predvidiv kraj. Inače, najveći broj filmova za praznike baziran je na pričama o modernim Pepeljugama, ovo nisam znala dok nisam rešila da pišem ovaj tekst (3 kugle).
  • Office Christmas Party (2016.) – na plakatu sam videla Dženifer Eniston i vodila sam se time da ona verovatno ne bi stala iza bilo kakvog filma (možda), pa sam rešila da odgledam. Komedija je za 18+ generaciju. Film se bavi firmom koja propada i koja želi da privoli jednog uticajnog stručnjaka u njihov tim kako bi spasili firmu. Pada im na pamet da naprave ludačku žurku, loše odluke na toj žurci dovode do daljih zapleta i komplikacija. Onaj ko od novogodišnjeg filma očekuje mnogo čarolije, lampica, ljubavi i ukrašenih jelki u ovom filmu to neće videti, jedina veza sa Božićem jeste veče održavanje žurke. (4 kugle)
  • Bad Santa II (2016.) oni koji su gledali prethodni deo znaće šta ih čeka. Bili Bob Torton verovatno je najgori Deda Mraz kog možete videti za praznike. Film je za 20+ generaciju jer je prepun eksplicitnih scena. Ukoliko očekujete novogodišnju atmosferu ovde je nećete naći ili ćete se suočiti sa njenom ružnijom stranom (tri kugle).
  • A very Murray Christmas (2015.) jednočasovni mjuzikl iz Netflix porodice, režiju potpisuje Sofija Kopola. Ovde svako glumi sebe, tako je Bil Marej vrlo depresivan i nesiguran, a njegovo stanje otežava to što mora da snimi novogodišnji program. Program prekida strašna mećava i čitava ekipa ostaje prikovana za hotel u kome se program snima, brojne javne ličnosti se pojavljuju i to glumeći sebe same, najveća gost – zvezda filma jeste Džorž Kluni (4 kugle).
  • A bad Mom’s Christmas (2017.) ne znam iz kog razloga, ali ovaj film iako je prediviv, iako nije najsjajnija priča, ni bog zna kakva produkcija, legao mi je. Odskočio je od onoga što se od ovih filmova očekuje, a opet nije izašao iz okvira Nove godine i praznika. Slatka priča o tri umorne žene i majke koje boli glava od ukrasa, dece, kolača, jelki i svega onoga što se od njih očekuje u prazničnom periodu. One rešavaju da od Božića naprave dobru zabavu za sebe ne podilazeći nikome (4 kugle).

Glavni utisak bio je da nisam mnogo propustila, jer bih se već sutra rado vratila neprevaziđenom prvom delu “Sam u kući”. Ipak, nastaviću da do kraja godine gledam filmove iste tematike, neke dobre ću vam preporučiti preko društvenih mreža.

foto: Gorton community center

Ostavite prvi komentar na ovaj članak