Sreća na poslu? Nemoguće!

“Radi posao koji voliš i nećeš raditi ni dana u svom životu”, parafraziram rečenicu koja je ujedno i okosnica srećno zaposlenog čoveka. Ali da počnemo od početka, srećan je na poslu prvo onaj ko posao ima, zatim ko radi ono za šta se školovao jer to implicira da je srećnik kome se želje ostvaruju i da je među malobrojnima kojima to danas polazi za rukom.

Srećna vam Nedelja sreće na poslu!

Kako veći deo dana (i to svesni i najproduktivniji) provodimo na radnom mestu od velike je važnosti kako se na istom osećamo. Motivisanost zaposlenog od izuzetnog je značaja za rad kompanije, ustanove, firme, a od toga zavisi i njena ocena na tržištu. Nezadovoljstvo radnim mestom, odlazak svakoga jutra u prostor i među ljude koji u nama bude nemir i bes, spada u red izazivača hroničnih oboljenja uzrokovanih teškim i nejenjavajućim stresom. Legenda kaže da je zadovoljan i motivisan radnik najbolja preporuka za mesto na kome radi, ali i najbolja reklama, zato dobri poslodavci nikada nemaju problem sa pronalaženjem dobrog kadra. Nažalost, živimo u okolnostima gde je posao stvar prestiža, a dobar posao sa ambijentom koji će nas činiti zadovoljnima istinski znak da ste rođeni pod srećnom zvezdom. Ipak, ovaj praznik nedelje sreće na poslu nije nastao na našem tlu, patentirale su ga dve Holanđanke (Maartje Wolff and Fennande van der Meulen) 2005. godine. Cilj ovog programa jeste da se kompanije trude da svoje zaposlene učine srećnijima, čime će na duže staze dobiti pre svega zdrave, zatim i zadovoljne kolege, koji su, uz to, i produktivniji od drugih.

Neke kompanije su za svoje zaposlene uvele masaže, vreme za rekreaciju, korišćenje video igara, mesta za druženje kolega, team building-e. Bez namere da zvučim kao Irfan Mensur u “Tesnoj kooži” Japanci su na brojna radna mesta u obavezne aktivnosti uveli “dremkić” sve kako bi zaposleni bili motivisaniji i orniji za rad.

Ukoliko vaši poslodavci ne čini ništa po ovom pitanju, ovo su neki od načina da vi poradite na ovome:

  • Ustanite na desnu nogu i uverite sebe da imate razloga za sreću
  • Opredelite se za opciju da u svakom danu uradite nešto što volite, bićete srećniji ukoliko sa posla idete na omiljenu aktivnost, a onda će i radno mesto izgledati manje strašno
  • Ne prekidajte rad na sebi, učite, upuštajte se u nove avanture, usavršavajte se
  • Ne padajte u vatru i držite se podalje od ogovaranja, spletkarenja i negativnosti
  • Pevajte što više (makar u sebi)
  • Uđite nekada u konstruktivnu raspavu, recite šta vas muči, ne nosite probleme sa sobom kući
  • Stvarajte nova poznanstva i sklapajte prijateljstva u kolektivu
  • Ako je vaš slučaj beznadežan, onda će vas potraga za novim radnim mestom učiniti makar malo srećnijima.

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar na ovaj članak