Serija “Sto godina iščekivanja”

Za sve one koji nisu bili u prilici da pogledaju dokumentarni film “Sto godina iščekivanja”, koji je prošle nedelje premijerno prikazan pred punom salom Centra za kulturu u Valjevu, a dan kasnije velikoj sali Narodne biblioteke u Osečini, imaće priliku da to učine kroz serijal od četiri epizode. Serija bazirana na dokumentarcu o izgradnji pruge Valjevo – Loznica od danas počinje sa emitovanjem.

Prikazivaće se na tri televizije: Televiziji Lotel iz Loznice, Televiziji Valjevo Plus iz Valjeva i Televiziji Gem iz Lazarevca.

Serija o izgradnji pruge Valjevo-Loznica prati istorijski razvoj pruge Valjevo-Loznica, ali i istoriju Srbije i srpske železnice.

Koje su pruge urađene do Prvog svetskog rata i zašto, kako su se šestorica braće zajedno pridružila Omladinskoj radnoj akciji “Pruga Tuzla-Zvornik”, čijem su venčanju tada prisustvovali i ko ih je budio svakog jutra, koliko bi putnika i robe bilo preveženo prugom Valjevo-Loznice tokom prve godine puštanja u saobraćaj, kako na prugu gleda figurant koji je devedesetih godina radio na pruzi Valjevo-Loznica, gledaoci će premijerno od petka moći da saznaju.

serija-sto-godina-iscekivanja

Serija je snimljena na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske, a korišćen je arhivski materijal mnogih institucija i privatna arhiva novinara Miše Lazarevića iz Zvornika. Projekat Serija pruga Valjevo-Loznica “Sto godina iščekivanja” finansiran je iz budžeta grada Valjeva i opštine Osečina, a po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini koji je raspisao grad Valjevo, odnosno opština Osečina.

Glumac Branko Antonić vodiće gledaoce kroz četiri dokumentarne epizode koje će se prikazivati u premijernim terminima:

na Televiziji Lotel– 1. epizoda subota 24.12. u 17.30h, 2. epizoda nedelja 25.12. u 19.40h, a treća i četvrta epizoda u ponedeljak i utorak u terminu od 19.40h;

na Televiziji Valjevo Plus– od ponedeljka 26.12. do četvrtka 29.12. u terminu od 19.30h;

na Televiziji Gem- od petka 23.12. do ponedeljka 26.12. u terminu od 20 časova.

scenario i režija: Ivana Pavlović
dramaturg: Dragana Jakovljević
montaža: Marko Antić
snimatelji: Miroslav Milovanović, Srđan Vujović, Vladimir Janković i Ivan Simić
grafički dizajn: Dušan Arsenić i Marko Antić
muzika: Đorđe Marinković, Vladimir Janković i Miloš Smiljanić
tekst čitali: Branko Antonić i Rada Novaković

glumac: Branko Antonić

proizvodnja: Foto studio R  i Asmedia.

Ostavite prvi komentar na ovaj članak