Prvi bioskop na Balkanu

Da li ste znali?

Prvi bioskop na Balkanu

pivnica srbija

Foto: Pivnica “Srbija” ( facebook.com/valjevo.grad.1)

Avgust 1910. godine. Valjevo je dobilo bioskop. Bio je to prvi grad na Balkanu sa stalnim bioskopom.

Do tada su se filmovi gledali pomoću takozvanih putujućih bioskopa po ugledu na “Elektro bioskop Lifka”, iz Trsta, 1901. “Prvi srpski kinematograf” bio je Stojan Nanić iz Zaječara, koji je prikazivao filmove po Srbiji i Bugarskoj od 1900 – 1904 godine. I pored toga što je u Užicu 1907. osovan “Bioskop Milosava Nešovića”, on nije bio stalan, već putujući, po ugledu na tadašnje bioskope. Zvanično prvi stalni bioskop bio je valjevski, koji se nalazio u tadašnjoj pivnici “Srbija”. Njen vlasnik bio je Tiosav Blagojević koji je montirao prvi stalni bioskop. U to vreme snimljeni su prvi srpski igrani filmovi “Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa” i “Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi”. Raniji filmovi delo su Arnolda Mjura Vilsona, konzula iz Štefilda i snimatelja Frenka Storma Moretšoa koji su snimili “Krunisanje kralja Petra I u Beogradu 1904.” i “Venčanje Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin”.

11709570_303993789724574_2584243703352152982_n                                          grand

Foto: Hoteli “Sekulić” i “Grand” ( facebook.com/valjevo.grad.1)

 Čaršijske priče

U to vreme u gradu je bilo 55 kafana, izgrađeni su i hoteli “Grand” i “Sekulić”. Valjevci su imali sopstvenu kategorizaciju po kojoj se razlikovala klijentela lokala. Kafedžija “Granda” – Buca poručivao je nepoželjnim gostima još na vratima: “Nije tu onaj koga tražiš”.

Podela je važila i po stranačkoj orijentaciji, tako su u “Zlatibor” izlazili radikali, a u pivnici “Srbija” demokrte. Goste ove dve kafane mogla je spojiti samo muzika. Kada su šabačka braća Cicvarići svirali, saobraćaj u Ulici vojvode Mišića, između ove dve kafane, bio je zaustavljan.

Sava Lazarević bio je pozivar sreskog načelstva. Znajući gde koji Valjevac sedi, koverte sa pozivima nije nosio na kućnu adresu, već u kafanu, ne bi li o trošku pozvanoga popio duplu šljivovicu.

Prva modernizovana kafana bila je “Srbija” sa bioskopom, koji je kasnije radio u hotelima “Sekulić” i “Central”, a u hotelu “Grand” igrane su pozorišne predstave.

Sada je 2016. godina. Oko deset godina Valjevo nema stalni bioskop, kao razlog navodi se nepostojanje bioskopske publike. Filmske projekcije prikazuju se u Centru za kulturu.

Foto: facebook.com/valjevo.grad.1

izvor: http://www.avantartmagazin.com/bioskopi-u-srbiji/

www.vesti-online.com

decormedley.com

1 Comment

  • Reply April 16, 2018

    Бранислав

    Биоскоп браће Нешовић није био путујући. Био је сталан, али је повремено гостовао у Ваљеву и Чачку. Рећи да је био путујући је исто као када бисте Народно позориште у Београду прогласили за путујуће јер понекад оде на гостовање.
    Не знам чему ово навлачење, пре Ваљева постојало је бар 15 сталних биоскопа у Србији.

Ostavite komentar