Primenjena kreativnost

Od igle do lokomotive – možda je to pravi izraz koji može približno objasniti šta su dva momka iz OneEssentials studija do sada stvorili.

U razgovoru sa Stevanom Todorovićem leta 2016. godine saznali smo mnogo o onome što je do tog trenutka stvorio. Ali u međuvremenu, Stevan je kreirao još složenije proizvode da bi danas svoje ime i ime svog kolege Miloša Ilića potpisao ispod mnogih industrijskih mašina i robota.

Dizajnerski rad ogledao se u stapanju umetničke kreativnosti i inženjerskog osećaja za primenu i dalji život proizvoda. “Plastični materijali su posebno interesantni za dizajn jer često omogućavaju gotovo vajarsku slobodu u kreativnom smislu, dok u inženjerskom pogledu mogu biti veoma zahtevni i sofisticirani. Dobar odlivak zavisi od prvih skica, preko trodimenzionalnog modela i konsultacijom sa proizvođačem do nadgledanja izvođenja. U svim navedenim stadijumima se rešava: Estetika, ergonomija, optimizacija utroška materijala, tehnička korektnost odlivka, itd”, navodi Stevan.

Za razliku od standarda po kome se uspešnost prvo dokazuje na domaćem terenu, gde dobija zalet za let u svet, dizajnerski duo OneEssentials  je išao drugim smerom. U radu sa svetski poznatim industrijama privukli su pažnju domaćih proizvođača koji sve češće angažuju ovaj dvojac. Nedavno su dizajnirali mašinu za fleksografsku štampu. “Svi dizajnirani elementi u međusobnom skladu čine vizuelni identitet mašina, pod kojim treba da postanu prepoznatljive na tržištu. Osim što igra ključnu ulogu u marketingu, dizajn čini korišćenje mašina lakšim i prijatnijim”, kaže Todorović. Dizajneri iz OneEssentials studija sa velikom radošću prihvataju činjenicu da domaći proizvođači sve više pažnje poklanjaju vizuelnom identitetu.

“Naš višegodišnjii klijent u oblasti brizgane plastike, kompanija Inmold iz Požege, proširila je svoju delatnost od izrade alata do kompletnih sistema za proizvodnju IML pakovanja. Ove sisteme čine: alat, robot i mašina za brizganje plastike. Dinamičnom formom, kao i jakim kontrastom između materijala i boja nastojali smo da dobijemo jedinstven i savremeni izgled, koji naglašava kvalitet robota”, objašnjava dizajner Todorović.

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak