Premijera filma “Sto godina iščekivanja”

Dokumentarni film ”Sto godina iščekivanja“ autorke Ivane Pavlović, biće predstavljen javnosti u petak, 16. 12. 2016. godine u 20 časova u Centru za kulturu Valjevo, druga projekcija biće održana u subotu 17. 12. 2016. godine u 20 časova u velikoj sali Narodne biblioteke Osečina.

Film govori o izgradnji pruge Valjevo – Loznica. Kroz stogodišnju sudbinu pruge, film prati ovaj istorijski period bivše Jugoslavije i njenog naroda. Sama priča o izgradnji ove pruge počinje 1886. godine kada je pokrenuta inicijativa za njenu izgradnju, da bi kroz istoriju bila započinjana četiri puta i svaki put su je prekidali ratovi, te je poznatija i kao “ratna”.

Istorijski pregled razvoja trase pruge Valjevo – Loznica, radovi na samoj pruzi, ali i događaji koji su ih pratili, studije opravdanosti, očekivanja meštana, mišljenja čelnih ljudi koji su odlučivali o izgradnji, sudbina pruge u okviru ruskog kredita, budućnost pruge Valjevo – Loznica, samo su neke od tema kojima se film bavi.

slika-1

“Već na samom početku Master studija novinarstva na Fakultetu političkih nauka sam znala da će dokumentarni film na temu izgradnje ove pruge biti moj završni rad”, kaže Ivana Pavlović, autorka filma. “U tom trenutku je preusmeren deo ruskog kredita sa deonice Valjevo – Loznica na deonicu Stara Pazova – Novi Sad što je stvorilo aktuelnost same teme i moju želju da proučim do kraja istorijski razvoj ove pruge zbog njene interesantne sudbine. Tako sam krenula u istraživanje koje je trajalo skoro dve godine”, nastavlja Ivana.

Ivana Pavlović, novinarka i autorka dokumentarnog filma “Sto godina iščekivanja” ističe da je u procesu stvaranja naišla na interesantne i do sada neobjavljene podatke. “Istakla bih dve stvari. Prva je da postoji zaista vredan arhivski materijal u filmu do kog sam došla velikim trudom. A druga je da bez meštana valjevskih sela film ne bi bio to što jeste”, objašnjava Ivana. “Njihova viđenja dogadjaja vezanih za prugu, sećanja na radove pre Drugog svetskog rata, ali i percepcija značaja pruge iz njihovog ugla su neverovatni. Moram da priznam i da sam se dobro namučila da neki sagovornici pristanu na razgovor o ovoj temi, a prednjačili su u tome Milomir Minić i Dragoljub Simonović. Zaista mi je drago da su na kraju svi oni do kojih sam želela da dodjem i pristali da mi budu sagovornici. Pored njih u filmu su i istoričari, stručnjaci iz različitih oblasi, bivši ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić”, navodi ona. 

Film traje 1 sat i 4 minuta. Dokumentarac je ujedno i master rad autorke Ivane Pavlović na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Film “Sto godina iščekivanja” dobio je najvišu ocenu stručne komisije na Fakultetu političkih nauka. Kadrovi ovog ostvarenja snimljeni su na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske.

“Veliku zahvalnost dugujem agenciji Asmedia i fotografskom studiju Foto studiju R, preko kojih sam konkurisala na konkurse za javno informisanje prošle i ove godine. Što kao fizičko lice nisam mogla”, tvrdi Ivana. “Projekat su podržali preko pomenutih konkursa Grad Valjevo (prošle godine film, ove seriju sa istom tematikom) i Opština Osečina ove godine za seriju “Sto godina iščekivanja”. To što sam kao mlada autorka dobila sredstva od Grada Valjeva i Opštine Osečina neka bude podsticaj mladima da snimaju filmove, a lokalnim samoupravama da ih podrže. Serija će se prikazivati odmah posle projekcija filma na tri lokalne televizije u Valjevu, Lazarevcu i Loznici”, zaključuje autorka.

Za potrebe filma snimljene su četiri rekonstrukcije događaja u autentičnim prostorima Muzeja Valjevo, Višeg suda u Valjevu i Arhiva Valjevo sa glumačkom ekipom i statistima.Korišćene su univerzalne pozadine (četiri različite kao scenografija) prilikom intervjuisanja 28 sagovornika među kojima su istoričari, novinari, ekonomisti, bivši donosioci odluka vezanih za prugu, ali i meštani ovoga kraja. Snimljena je autorska muzika, korišćen arhivski materijal Arhiva Srbije, Arhiva Valjevo, Vojnog arhiva, Muzeja Železnice, Saobraćajnog instituta CIP, Jugoslovenske Kinoteke, Centar filma, Filmskih novosti, Bete, Radio televizije Srbije, Infobiroa, novinskih listova Napred, Politike, Večernjih novosti, Borbe i tako dalje.

sto-godina-iscekivanja-pozivnica-valjevo

Ulaz je slobodan, a premijera i projekcija su humanitarnog karaktera, te sav novac iz kutija, koje će biti postavljene na ulasku u salu, ide za opremanje Centra za vantelesnu oplodnju Valjevo. Nakon premijere filma planirana je promocija u okolnim gradovima, filmskim festivalima i televizijama.

scenario i režija: Ivana Pavlović

dramaturg: Dragana Jakovljević

montaža: Marko Antić

snimatelji: Miroslav Milovanović, Srđan Vujović, Vladimir Janković i Ivan Simić

grafički dizajn: Dušan Arsenić i Marko Antić

muzika: Đorđe Marinković i Vladimir Janković

tekst čitali: Rada Novaković i Vladimir Jelić

proizvodnja: Asmedia i Foto studio R

Film je podržan od strane grada Valjeva, opštine Osečina, Saobraćajnog instituta CIP, JKP Vidrak Valjevo, Europrom doo Valjevo, Etno sela Sunčana reka iz Banje Koviljače, Simex Tas iz Osečine, Jadar Paka iz Osečine, Podgorke iz Osečine, Enel d.o.o. Valjevo i Kompresor ing iz Valjeva.

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak