Praznik ljubavi i praštanja

Hristos Vaskrse!

Ne bojte se vi, jer znam da Isusa razapetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao. Hodite da vidite mesto gde je ležao Gospod. I idite brzo i recite učenicima njegovim da ustade iz mrtvih, i gle, on će pred vama otići u Galileju, tamo ćete ga videti. Eto, kazah vam,” reče anđeo Mariji Magdaleni i Mariji Jakovljevoj. To je povod za proslavljanje najsrećnijeg među hrišćanskim praznicima, jer označava Hristovo vaskrsenje iz mrtvih i pobedu života nad smrću, kao i nadu u spasenje.

IMG_20160429_182809

Vaskrs ili Uskrs je “praznik nad praznicima” pravoslavnog naroda. Za vernike ovo je kraj Velikog posta od sedam nedelja. Vaskrs se slavi tri dana, uz obraćanje “Hristos Vaskrse” i “ Vaistinu Vaskrse!” Za Vaskrs se prvo jede jaje, time se prekida post. Jaje se dariva tokom tri dana praznika poklanjanjem svima onima koji posete dom.

U Uskršnjoj poslanici Patrijarh Irinej poručuje vernicima: “Ako jedni drugima ne oprostimo, neće ni nama oprsotiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni,” saopštio je Patrijarh srpski Irinej.

Izvor: YOUTUBE, spot za pesmu “Hristos Voskrese” akcije “Obnovimo sebe, podignimo Stupove”

Izvor: knjiga “Isus Hristos, jevanđelski životopis”, web: rts.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak