Po ime kod Putina

 

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin rešio je da reguliše oblast davanja imena. Verovatno se i u Rusiji stvar otrgla kontroli pa se imena dece sve teže izgovaraju i pamte, a verovatno nemaju ni najmanje sličnosti sa tradicionalnim ruskim imenima. Predsednik je zato rešio da roditelji ne lupaju baš mnogo glavu prilikom krštavanja deteta i suzio im je izbor i mogućnost kreativnosti. Prvenstveno je zakonom zabranio upotrebu psovki u ličnom imenu, zatim ukinuo znakove interpunkcije, a onda i brojeve u vlastitom imenu. Zakonom će, takođe, biti regulisano da li će dete nositi prezime oba roditelja ili samo jednog i kog roditelja tačno.

Svega ovoga ne bi ni bilo da detetu rođenom 26. juna 2002. godine roditelji nisu dali ime Bočirvf – biološki objekat čoveka iz porodice Voronovih-Frolovih. Iako će ovo dete uskoro postati i punoletno, još uvek nema nikakve papire, niti dokumente.

Nedavno su domaći mediji pisali o aktuelnim imenima koja se daju deci u Srbiji. Nekadašnje Jovane, Marije, Ivane, Milice i Ane zamenile su Zoje, Nike, Afrodite, Nore, Daše i Teone. Nemanja, Stefan, Nikola, Marko, Aleksandar i Đorđe imena su koja pripadaju prošlosti, jer se među dečacima u Beogradu i Novom Sadu sve češće sreće Noa, Jan, Elvis, Emran, Manuel, Sebastijan, Egzon i Edison. Pomodarstvo za davanjem neobičnih imena nije zaobišlo ni rusku prestonicu. Aktuelna imena u Moskvi su: Nikolaj Nikita Nil, Hristamrirados, Delfin, April, Princeza Danijela, Okeana, Sofija Sunašce.

foto: tefl-in-italy.com

Izvor: rts.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak