Plavi ponedeljak

Treći ponedeljak u godini proglašen je najdepresivnijim danom. To ne znači da danas po svaku cenu treba da budete tužni, jer tako neki kalendar nalaže. Naprotiv, to bi trebalo da znači da ukoliko se osećate nelagodno i potišteno treba da znate da niste jedini, kao i svakoga drugog dana.

Ali, zbog čega je treći ponedeljak u godini kako Zapadnjaci kažu blue – plav? Možda zato jer su praznične proslave završene, božićni paketići podeljeni, čestitke upućene, portali i TV kanali su skinuli novogodišnja obeležija, radio stanice su prestale da emituju zarazne božićne numere, a jelka na skoro objavljenoj slici sve češće upućuje na vašu lenjost nego na dekoraciju. Popila se i koja više ovih dana, odbolovalo se, predjelo se i svarilo se, potrošili se budžeti više od planiranog, zadužili smo se, vratili se sa putovanja, nije se odgovorilo na svaki mejl, a svi izgovori na temu “zašto nešto nije na vreme urađeno” prihvaćeni su. Sve smo kredite ispucali, ostale su samo teške novogodišnje odluke koje sa velikom mukom treba sprovesti u delo.
Plavi ponedeljak još je i poslednji rok za sve kampanjce da se prihvate posla i vrate u rutinu posle praznika.

Ovaj dan u plavo je obojio jedan televizijski kanal posvećen putovanjima, koji je 2005. godine nekakvom formulom došao do zaključka da se na današnji dan ljudi osećaju najdepresivnije u godini.
Januar je okarakterisan i kao najduži mesec u godini. Poslednjih zima siromašan je snegom, a bogat izmaglicom, lošim kvalitetom vazduha, kratkim danom i velikim troškovima.
Ova teorija o “Plavom ponedeljku” naišla je na brojne osude i okarakterisana je kao “pseudonauka”. Objavljena je u okviru Cardiff univerziteta, a potpisuje je Klif Arnal.
Naučnici su dali i savete da se umanji osećaj teskobe ovoga dana. Saveti uključuju druženje, muziku, trening, dobar film, ja bih dodala i umerenost u očekivanjima tokom praznika i realniji pogled na novogodišnju čaroliju, to bi moglo umanjiti razočaranje nakon praznika.
Evo šta je na ovu temu govorila sagovornica đurđevka prethodnih godina:

Sunčica Jovanović: Sam praznik Nove godine po sebi ne rešava ništa i ne donosi ništa. Slično kao što i vreme, samo po sebi, ne leči ništa, nego ono što radimo za to vreme. Volimo da verujemo da je moguće bez nekog velikog truda nešto postići i da to ima veze sa periodom u godini. Praznična čarolija može da nam ulepša zimske dane ako smo u njima već dovoljno zadovoljni svojim životom, međutim, ako nismo, bez našeg napora i rada na tom polju na kome želimo da radimo, razočaranje je zagarantovano.

Sunčica Jovanović: Praznici su rizični datumi za depresivne osobe i osobe koje su imale pokušaje samoubistva ili koje razmišljaju o njemu, te treba dodatno obratiti pažnju na njih, biti uz njih, pomagati im i biti na dodatnom oprezu.

Više na temu tuge nakon praznika na linku: https://djurdjevak.com/suncica-zasto-smo-za-praznike-tuzni/

Ostavite prvi komentar na ovaj članak