Pas dijagnostičar

Za njega kažu da je najverniji čovekov prijatelj. Osim što vas svakodnevno uveseljava blesavim gestovima i neočekivanim gegovima, štiti vas od svake potencijalne pretnje, čuva svoju teritoriju odnosno vaš dom, poklanja vam ljubav i pažnju i bezuslovno vas voli. Određene vrste pasa predodređene su za različite stvari. Bernandinac je tako namenjen spašavanju promrzlih i zalutalih iz snežnih smetova. Sibirki haski je zbog svog porekla namenjen vuči, njegova fizionomija ga čini izuzetno jakim i izdržljivim. Rotvaileri su dobri policijski psi, nekada su bili korišćeni kao lovci na divlje svinje. Aljaški malamuti su dobri u traženju krupne divljači, ali su sposobni da kroz veliki sneg dovuku plen do kuće. Čuvali su sela i svojim telima štitili decu od smrzavanja.

dog

Sve vrste pasa karakteriše izuzetno dobar njuh kako bi mogao da namiriše plen ili neprijatelja. Pomoću izoštrenog čula mirisa mogu pratiti tragove ljudi ili životinja. Njihov njuh od nedavno je dobio unapređenje u svrhu medicine. Nekada učestali lavež psa može vas upozoriti da posetite lekara. Verni čovekov pratilac doprinosi ranom dijagnostifikovanju karcinoma. Naučna ispitivanja potvrdila su da psi bolje pamte mirise od prizora. Pseća njuška prepuna je tankih kostiju koji su povezani sa nervnim završetcima i živcem za miris koji podatke iz njuške dalje prosleđuje u mozak. Drevni kineski lekari su još pre 3000 godina koristili pse u utvrđivanju bolesti. Pas pomoću mirisa oseti ćelije tumora, jer te ćelije oslobađaju metan i benzol. Ljubimcu ne prija ovaj miris zato uglavnom nauobičajeno mnogo laju na obolelog, jer u mirisu bolesti osećaju opasnost. U nosu ove životinje postoji od 20 do 30 puta više ćelija za miris, a pas udahne i izdahne 300 puta u minuti, za razliku od čoveka koji za to vreme u stanju mirovanja  udahne 12 puta. U britanskoj bolnici “Ejmershajm” koker-španijel je radio na dijagnostifikovanju ranog karcinoma bešike tako što je njušio posude sa urinom. U 99 odsto slučajeva bio  je nepogrešiv u proceni ranog oboljevanja, čak i kada lekari nisu mogli da utvrde bolest. U jednom istraživačkom centru u Kaliforniji korišćena su dva labradora i dve portugalske pudle na otkrivanju kancera pluća i dojki, gde su mirisanjem pacijenata potvrđivali prisustvo bolesti.

doggg

Kažu da je za svaku bolest moguće naći lek u prirodi, ali je čoveku dat i nepogrešivi dijagnostičar. Ovo je samo još jedan od razloga zbog koga bismo trebali više da poštujemo naše krznene prijatelje.

Foto: www.k9-online.com, www.dailymail.co.uk, PBS

Ostavite prvi komentar na ovaj članak