O meni

Djurdja 43Sve što znaš o meni

Faktografija mog života jeste da sam Valjevka, po rođenju i opredeljenju. Diplomirala sam na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na novinarskom smeru, čime sam stekla zvanje novinara za koje sam i ranije imala afinitete jer me zainteresovanost, kao osobina, nikada nije napuštala. Večitu inspiraciju nalazim u ljudima, njihovim sudbinama i različitostima, iz tog razloga je nastao ovaj sajt kao svetionik koji će svetlo usmeriti ka vrednim ljudima, njihovim životnim pričama i sudbinama.
Veliku zahvalnost dugujem svim saradnicima koji su pomogli u nastanku sajta, kao i ljudima koji su  ukazali poverenje i pristali da govore za sajt Djurdjevak.com.

Nomen est omen – Ime je znak
Opredeljenje za naziv ovog sajta jeste poreklo mog imena. Ime Đurđa potiče od grčke reči – Geōrgios  ili onaj koji obrađuje zemlju, ali i od cveta đurđevak, u svakom slučaju čvrsta veza sa zemljom je nešto što karakteriše moju ličnost.
Đurđevak je simbol optimizma, uživanja, dugog života, dostojanstva, ali i ljupkosti i sreće. Francuzi grane đurđevka nose na reveru za sreću, ali ih i poklanjaju voljenim osobama. Kralj Šarl IX je prvog maja 1561. godine dobio đurđevak kao poklon za dobru sreću, i nastavio je tradiciju svakog prvog maja poklanjajuči đurđevak ženama na svom dvoru. Đurđevak je nacionalni cvet u Finskoj od 1967. godine. U Nemačkoj i Skandinaviji đurđevak u proleće je simbol dobre sreće. Običaj u Srbiji je da se na Đurđevdan ljudi kite đurđevkom kao simbolom rascvetalog proleća.

Đurđa Damnjanović