“Ne!” Oskaru zbog Indijanaca

Jedno od najznačajnijih glumačkih imena svih vremena – Marlon Brando, jedan je od retkih koji je odbio da primi jednu od najprestižnijih filmskih priznanja “Oskar”. On je to učinio na današnji dan 1973. godine. Za ovu nagradu bio je nominovan igrajući u kultnom ostvarenju “Kum”. Razlog njegovog odbijanja ovog prestižnog priznanja bio je stav koji Holivud gradi prema Indijancima. Umesto njega na ceremoniji se pojavila njegova koleginica indijanskog porekla Sačin Litlfeder, ona je izašla na scenu kada su izrekli njegovo ime, a potom je prenela poruku Brandovog pisma u kome govori o položaju Indijanaca u američkom društvu. Ovaj gest privukao je veliku medijsku pažnju i negodovanje prisutne publike. “Oskar” je i danas velika želja svih filmskih radnika, pa je ovaj nesvakidašnji događaj postao presedan u istoriji.

Marlon je ostao upamćen po buntovničkom ponašanju i nesvakidašnjem glumačkom talentu. Vrlo složena ličnost i težak karakter, kako su ga mnogi opisivali, koristili su mu u građenju velikog broja likova koje je tumačio na platnu. Ovaj buntovnik bio je tvorac novog modela rada na liku, znao je po nekoliko meseci da provede temeljno radeći na ulozi. Za tu priliku potpuno je menjao stil života čak je zbog uloge u filmu “Ljudi” nekoliko meseci proveo u bolnici. Imao je velike zahteve na setu (nekada je tražio odsustvo reditelja sa snimanja). Nije voleo da uči tekst smatrajući da to sputava spontanost pa je tekst na papirićima lepio po kolegama. Brando je “krivac” što su honorari naglo postali izuzetno visoki za sve filmske radnike.

Ništa manje pažnje nije privlačio ni njegov privatni život na koji su se reflektovale neobične karakteristike njegove ličnosti. Bio je biseksualac, ali je sklopio čak tri braka sa ženama, treća supruga mu je bila Tahićanka. Imao je petoro dece iz brakova i još šestoro iz usputnih avantura. Divio mu se kralj roka Elvis Prisli, a najbolji prijatelj Branda bio je Majkl Džekson.

Govorio je: “Ako ne znaš da živiš, onda nisi živ!”

 

 

foto: Thought Catalog

Ostavite prvi komentar na ovaj članak