Nauka o: prijateljstvu posle ljubavi

Kako piše publikacija „Ličnosti i individualne razlike“, a prenosti list „Independent“, ukoliko ostajete prijatelji sa bivšim partnerima ili ljubavnicima znači da posedujete ozbiljne probleme. Mnogi koji ostanu u prijateljskim odnosima sa nekadašnjim partnerima sebe smatraju zrelim ličnostima zbog tog čina, mada naučnici tvrde da je razlog dosta mračniji nego što oni mogu da zamisle. Dokazi ove studije sugerišu da ovakvo ponašanje ima naznake psihopatskih tendencija.

Istraživanje sprovedeno na Oakland univerzitetu primenjeno je na 861 osobu oba pola. Na njima su vršena ispitivanja o prethodnim emotivnim vezama, ali i o trenutnim odnosima sa bivšim partnerima. Zatim su im dali upitnik iz koga su psiholozi utvrđivali njihove narcisoidne i psihopatske osobine. Neverovatni su rezultati istraživanja koji dokazuju vezu između narcisoidnosti i tendencijama ka psihopatkom ponašanju sa verovatnoćom da će baš takvi pojedinci ostati u kontaktu sa nekadašnjim ljubavnicima. Istraživači su naznačili da su ljudi iz te grupe skloniji da koriste svoj šarm kao strategiju usmerenu na korišćenje najrazličitijih benefita iz odnosa sa bivšim partnerom. Nekada iza toga stoji materijalna zloupotreba, kod nekih kontinuitet u telesnim zadovoljstvima, a nekada samo korišćenje informacija ili usluga.

„Independent“ prenosi da ličnosti kod kojih se psihopatija može uočiti, u sebi kriju narcizam, sadizam, sebičnost, manjak empatije i površni šarm.

Ljubav i prijateljstvo (gif: weheartit.com)

Na ovakve informacije odgovor je dala doktor Paulet Šerman, psiholog, koja ističe da namera za ostajanjem u prijateljskim vezama sa nekadašnjim ljubavnicima iz sebičnih razloga i interesa, može značiti da osoba koja to čini nema empatiju.  Kako su ovakve relacije dvosmerne, pojedinac ne uzima u obzir kako će nekadašnji partner emotivno reagovati na takvo ponašanje. Ona ipak smatra da se ne može takvo ponašanje baš uvek pripisati psihopatskom, kao i da je teško doći do motiva i osećanja koje svako od njih ima u takvoj relaciji.

Foto: screenertv.com

Izvor: independent.co.uk

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak