Mama fit: “Uz vežbanje do SREĆNE, SNAŽNE i VAŽNE mame”

Ana Štajdohar i Kristina Radenković samo su neke od mladih mama koje su u medijima govorile o vežbanju sa bebama. Takav koncept probudio je dosta pitanja, te sam odlučila da se konsultujem sa onima koji su kreatori Mama fit – a. Iza Mama Fit Koncepta prvenstveno stoji trostruka mama i diplomirani profesor sporta – Aleksandra Vranešević, idejni tvorac programa u Srbiji za vežbanje sa bebama. Ovim programom svim porodiljama pružena je prilika da pravilno vežbaju, da dobiju individualne savete u vezi sa ishranom, a najvažnije u programu jeste to što se majke ne odvajaju od novorođenčadi koji aktivno učestvuju u vežbanju sa mamama.

Đurđevak: Kako ste se odlučili da pokrenete ovaj program? 

Mama Fit: Sve je krenulo pre skoro devet godina kada sam ja postala mama. Sada sam mama troje dece, iza sebe imam višegodišnje iskustvo u radu sa trudnicama i porodiljama. Ništa u početku nisam planirala iako sam posle vrlo kratkog vremena počela da maštam, da kao malo dete zamišljam sebe kao nekoga ko je okružen mamama i mališanima. Počeli su ti prvi moji snovi, snovi o ovome što sada radim. Nisam mogla zapravo ni da dosanjam ono što je danas realnost. A sve je godinama išlo spontano. Kako sam profesor sporta i trener, počela sam da vežbam odmah nakon porođaja i uvidela da nije sve baš onako kako se u javnosti predstavlja. 

unnamed-3

Đurđevak: Kakvo je Vaše iskustvo nakon porođaja?

Mama Fit: Počela sam da istražujem, da učim, da se usavršavam, da bih sve to primenila na sebi. Zbog sebe! – ovo posebno ističem, jer sam shvatila da se mi, mame, nakon porođaja potpuno okrenemo od sebe i svu pažnju, energiju, vreme poklonimo tom malom biću koje za nas predstavlja čitav svet. Oni jesu naš svet, naš život i mi se zaista nesebično dajemo, postajemo krhke, osetljive, ali i lavice koje štite svoju bebu. To tako i treba da bude. Ali, ima tu jedno veoma veliko „ali“ – kada taj zamotuljak dođe na svet mi zaboravimo na sebe i svoje potrebe. Mama Fit Koncept je upravo zato i nastao, zbog mama i njihovog osećaja zadovoljstva koji prenose ne samo na svoju bebu, već na celu porodicu. Kada je mama srećna, svi su srećni!

Đurđevak: Na šta posebno stavljate akcenat u okviru koncepta Mama Fit?

Mama Fit: Moram da napomenem da Mama Fit nije „zgodna mama“ već srećna i snažna žena koja je preuzela veoma važnu ulogu u životu. Mama Fit i nije nastao samo kao fitnes program, to je koncept koji ima za cilj da edukuje mame (na npr. našim Doktorama radionicama), da ih okuplja da razmenjuju iskustva, da napune baterije, da se druže, osmehuju, da shvate da nisu jedine, da je to kako se osećaju sasvim prirodno. Mi smo tu da im pomognemo, da prestanu da se pitaju da li su dovoljno dobre – JESU, naravno da jesu, brinu o sebi.


U radu sa mamama svih ovih godina zaista se pokazalo da su pravilno vežbanje i socijalizacija veoma bitni faktori u periodu postporođajnog oporavka. Nažalost, ova oblast kod nas stagnira i ne posvećuje se dovoljna pažnja mamama u tom periodu. Kada mame vide i osete da sve ima i drugu perspektivu, da zaista potpuno uživaju u ulozi koju su stekle, da nemaju tegobe i ne „padaju u depresiju“, onda svoje iskustvo prenose dalje.

unnamed


Đurđevak: Kakva je zapravo situacija kod nas i šta je rešenje?

Mama Fit: Ovaj period je veoma specifičan zbog psiho – fičkih promena kroz koje mame prolaze i kao takav zaista zahteva poseban pristup. U regionu se veoma malo pažnje posvećuje porodiljama u smislu oporavka, tu ne mislim samo na vežbe (iako je u ovoj oblasti situacija najgora), već i na preporuke fizijatra, ginekologa… Vrlo malo smo edukovani i teško je dobiti kvalitetan, ispravan savet kada imate tegobe ili bolove nakon porođaja. Naravno, potrebno je vreme da se to promeni. Da se što više ljudi edukuje i usavršava u ovoj oblasti, ali i da, sa druge strane, mamama bude predstavljena mogućnost da urade nešto za sebe i da znaju kome treba da se obrate. Ja sam potpuno sigurna da će za samo par godina situacija biti potpuno drugačija. To ne kažem bez razloga. Dokaz je Mama Fit i naš program #bebićtegić koji je iz meseca u mesec sve više posećen. To je, naravno, samo jedan od načina da se podigne svest i da se informacije šire. Kada se i stručna javnost bude uključila, ali i mediji, biće mnogo uspešnije, ali svemu tome prethodi naravno, edukacija.

unnamed-5

Đurđevak: Na koji način fizička aktivnost može pomoći u otklanjanju postporođajne depresije i uključiti porodilje u društveni život?

Mama Fit:  Ima mnogo faktora koji utiču na postporođajnu depresiju, u osnovi, tu je promena stanja hormona nakon porođaja ali i mnogo eksternih faktora. U pravu ste kada kažete da su mame manje uključene u društveni život što i predstavlja jedan od velikih problema i uzroka depresije. Vežbanje pomaže da se mame osećaju bolje jer, i pored toga što se luče hormoni koji utiču na naše dobro raspoloženje, mame se upoznaju, druže, prihvataju lakše izazove, situaciju u kojoj se nalaze i počinju da uživaju u majčinstvu, shvatajući da nije sve podređeno bebi. Kada mama oseti da radi nešto dobro za sebe to je neprocenjivo. Tada se sve menja. Tada mama postaje Srećna. Snažna. Važna.

unnamed-3

Đurđevak: Da li radite i sa trudnicama?

Mama Fit: Mama Fit Koncept usmeren je na mame od momenta začetka pa sve dok beba napuni 18 meseci. Program vežbanja #trudnolinavežbalina namenjen je trudnicama, a #bebićtegić mamama sa bebama. Pored toga, postoji i program #kućicavežbalica za sve one dame koje ne mogu da dođu i druže se sa nama.

Đurđevak: Koliko nakon porođaja preporučujete vežbe?

Mama Fit: Vežbanje nakon porođaja se preporučuje nakon 6 nedelja (ili 8 ako je carski rez u pitanju) uz naravno prethodnu konsultaciju sa ginekologom. Ukoliko je sve u redu, mama može da počne sa početnim vežbama. Kada kažem početnim, tu mislim na specijalno osmišljene vežbe za period u kojem se mama nalazi. Mama se ne sme forsirati, ovo je period njenog oporavka i kao takav zahteva poseban pristup. To se odnosi i na one mame koje su u dobroj fizičkoj formi, na sve trudnoline koje su vežbale sa nama ili negde drugde, ali i na sve one mame koje iz određenih razloga nisu vežbale jako dugo.

Jedino što je važno je da mama krene, posle sve ide svojim tokom. Mi smo sada jedna družina, i to ne baš mala, motivišemo jedna drugu i uživamo zajedno.


Đurđevak: Veliki broj žena deli svoja iskustva na društvenim mrežama, neke u medijima govore o radu sa Vama, koliko ste zadovoljni postignutim uspehom?

Mama Fit: Presrećna sam kada vidim koliko poruka dobijemo na Facebook stranici Mama Fit, mame su počele da pitaju, traže savete, dolaze lično. Mnogo mi je drago kada vidim da mame i u medijima govore o nama, ja to ne potenciram i ne želim da forsiram. To su ipak javne ličnosti i na njima je da odluče kada i na koji način žele da podele neku vest iz svog privatnog života. Neizmerno sam im zahvalna što u javnosti koriste priliku tj. stvaraju mogućnost da se što više mama informiše i edukuje uz naše savete. Uspeh je kada okupite 300 učesnika (100 mama u pratnji svojih porodica) i zajedno trčite na Beogradskom maratonu, a da ste pritom sve sami organizovali, bez i jedne plaćene reklame. Uspeh je kada organizujete radionice koje su maksimalno posećene, kada vam se obrate mame sa dijastazom od 5 prstiju i za samo par meseci rešite problem vežbanjem. Uspeh je kada vidite da mame neprestano dolaze, nikada ne odustaju, kad nas je sve više. Uspeh je kada vas te iste mame iznenade za rođendan, na jedan veoma emotivan način – to je pravi pokazatelj koliko značimo jedna drugoj i koliko ja uspevam da ih motivišem. Nije sve u pravilnom izvođenju vežbi, iako je to primarno, već u tome da imate nečije rame na raspolaganju. Ja sam trostruka mama, ja ih potpuno razumem, znam kroz šta prolaze i dajem sve od sebe da im pomognem na pravi način. Mame koje vežbaju kod nas i meni daju ogromnu količinu energije, da nas samo vidite na treninzima sve bi vam bilo jasno.


unnamed-4Učešće u projektu “Moja Priča koja se nastavlja” je potpuno besplatno i  traje tri meseca. 


Đurđevak: Do kog uzrasta su deca koja majke dovode da sa njima vežbaju?

Mama Fit: Bebići imaju od 2 meseca da 18 meseci. Verovatno se pitate kako izgleda vežbanje sa bebom od 18 meseci koja se već stabilno i samouvereno kreće, koja je radoznala, priča. To je mnogo zabavno, tada se i moja uloga menja. Nekada mi je u naručju njih troje.

Đurđevak: Da li im prepisujete i određenu ishranu kako bi ostvarile željeni rezultat?

Mama Fit: Što se redukovanja ishrane tiče ona je obavezna. Pritom, veoma je važno uzeti u obzir da su tu mame koje doje. Važno je unositi dovoljnu količinu tečnosti, jer neretko mame na to zaborave. U želji da skrenemo pažnju mamama na značaj pravilne ishrane pokrenule smo projekat “Moja Priča koja se nastavlja” u saradnji sa Holistic centrom Dr Slavice Stefanović. Trenutno pratimo dve mame koje se pridržavaju individualnog režima ishrane i redovno vežbaju. Rezultati su fantastični. Kroz šta mame prolaze, kako se snalaze, kako se osećaju, koji su im najveći izazovi – sve mame mogu da pogledaju na našoj FB stranici. Ideja je da pokažemo svima da ništa nije toliko strašno i da se rezultati vide vrlo brzo, a kao najvažniji rezultat ističemo količinu energije kojom mame raspolažu i njihovo zadovoljstvo. Učešće u projektu je potpuno besplatno, traje tri meseca i nadamo se da će se još mnogo mama priključiti.

foto: privatna arhiva

Ostavite prvi komentar na ovaj članak