Koji deo mozga je razvijeniji?

Verovatno ste još u đačkoj klupi mogli da primetite da vam učenje pesmica lakše polazi za rukom od matematičkih problema, da vam pevanje pada teže od logičkih operacija, da se lakše služite rečima nego brojevima, da bolje crtate nego što pamtite godine na času istorije, da neko brže od vas dođe do rešenja ili do ideje. Vaša sklonst zavisi pre svega od razvijenosti desne ili leve moždane hemisfere.

Desna hemisfera kontroliše levi deo tela, leva hemisfera desni deo tela. Aktivnijim korišćenjem leve hemisfere razvijaju se: logičko razmišljanje, analitičnost, koncentracija, racionalnost i objektivnost. Leva strana mozga pomaže vam da lakše savladavate jezik, nauku, osmišljavate strategije i obrađujete podatke.

Za osobu koja neguje desnu polovinu mozga kaže se da je “sačuvala dete u sebi”. Razvijenost desne strane mozga omogućava da lakše prihvatate imaginarno poput osećanja i verovanja, kao i da u sebi razvijate subjektivno mišljenje. Kreativcima je razvijenija desna moždana hemisfera zato su često impulsivni, intuitivni, saosećajni, pažljivi, ljubazni. Mogu sa lakoćom ulaziti u svet nepoznatog i mističnog i isto tako brzo se vraćati u realnost, uglavnom su otvorenijeg uma od drugih. Takođe problem posmatraju iz više uglova i tako pristupaju rešavanju. U praksi se desna hemisfera mozga manje koristi od leve. Nije čest slučaj da osoba može podjednako dobro da barata sa logičkim mišljenjem, podacima i činjenicama, dok sa druge strane podjednako dobro stvara kreaciju. Ako i postoji takav slučaj za njega kažemo da celovito razmišlja korišćenjem obe moždane hemisfere. To se može dobro predstaviti na primeru obrazovanja. Rešićete zadatak iz matematike, ali ne jednakom brzinom i lakoćom kao neko ko je za to posebno nadaren, ali ćete za razliku od te osobe svoju sposobnost imaginacije primeniti na izvanrednom crtežu.

Naravno, da svako od nas koristi istovremeno obe hemisfere, ali ne i podjednako uspešno, pojačan rad jedog dela mozga odvija se znatno brže i lakše. U svakom slučaju, sve osobe koje normalno funkcionišu mogu da otkriju skrivene mogućnosti svog mozga uz pomoć vežbi koje se rade samostalno, kao što je pisanje suprotnom rukom od one kojom inače pišete.

Funkcije koje se povezuju sa desnom stranom mozga prema teoriji lateracije su: motorika, prepoznavanje lica, dar za muziku, izražavanje osećanja, razumevanje emocija, intuicija, imaginacija, boje, obrada slika, verovanja, subjektivnost.

Funkcije koje se povezuju sa levom stranom mozga su: logika, analitika, jezik, kritičko razmišljanje, rezonovanje, pažnja, radoznalost, brojevi, racionalnost.

Nedovoljno korišćenje mozga dovodi do toga da on slabi, slično mišićima na telu. Aktiviranje mozga omogućuje produktivnost i napredak, a i manju mogućnost da se u starosti oboli od Alchajmerove bolesti. Znati svoje prednosti i nedostatke već je polovina puta u radu na sebi.

Kao što je već navedeno, moguće je treningom podstaći rad nerazvijenog dela mozga kroz sledeće vežbe:

  • Ukoliko želite da aktivirate levi deo mozga trebalo bi da obraćate pažnju na strukturu rečenice, pravopis, gramatiku, vežbanje logičkih zadataka, rešavanje ukrštenice, sudokua, anagrama, učenje stranih jezika i čitanje knjiga.

  • Aktivacija desne hemisfere može se vežbati tako što ćete pamtiti detalje, posmatrati životinje, prirodu. Igrajte se rečima, crtajte, pevajte i kuvajte. Smatra se da je sviranje instrumenata pogodno za pokretanje obe hemisfere.

 

Izvor: opusteno.rs

Foto: kierandkelly.com

Ostavite prvi komentar na ovaj članak