Ko je filmski lav?

 

 

Metro Goldwyn Mayer jedno je od najvećih i najpoznatijih filmskih preduzeća. Prepoznatljivo je po tome što nas sa uvodne špice pozdravlja rika velikog lava.

Preteča ove firme bila je “Goldvin Pikčers” i po izbacivanju prvog nemog filma 1917. godine za zaštitni znak su izabrali lava, ali bez tona.

Lavica Džeki na setu

Kasnije, po udruživanju sa drugim sličnim produkcijama “Metro Pikčersom” i “Mejer Pikčersom”, nastaje “Metro Goldvin Mejer”. Ova velika produkcija 1928. godine snima prvi zvučni film. Morali su u špicu dodati ton, pa su angažovali lavicu po imenu Džeki, koja im je pozajmila glas. Džeki (1928 – 1935) je bila prava filmska diva, jer je pored ove manje uloge glumila i u filmu “Tarzan”, a snimila je sve scene bez dublera. Zbog višegodišnjeg uspešnog rada produkcije “Metro Goldvin Mejera” bilo je neophodno poboljšati ton, pa su se menjali i lavovi za riku. Među poznatim lavovima našli su se Teli, Kofi, Taner i Džordž. 

Leo i Hičkok

Poslednje davanje glasa, koje i sada možemo čuti u špici dao je lav Leo. On je svoje glumačko umeće pokazao ni manje, ni više nego pred Alfredom Hičkokom. Jedina promena koju su uneli od 1957. do danas bila je 2012. godine, kada je napravljena 3D animacija lava na uvodnom džinglu.

Lav na setu

 

 

 

Izvor: Politikin zabavnik, modernlegends.net

Foto: Modern Legends, Logo Design Love, pinterest, imgrum.net

Ostavite prvi komentar na ovaj članak