Kimovih 28 frizura

 

Rimska Republika iznedrila je diktaturu. Diktatura je bila tretirana kao vremenski ograničeni politički “lek”. Primenjivali su ih u vanrednim situacijama, pa je u trenucima krize u Republici postojao službenik odnosno diktator – dobijao je neograničena ovlašćenja kako bi otklonio potencijalnu opasnost, posle šest meseci, koliko traje vanredni period, dikatator bi odgovarao za svoje postupke. Posao koji je diktator imao u vreme starog Rima je postao sve više zlouporebljavan, da se danas za diktaturu ne uzima isto objašnjenje kakvo je ono nekada imalo. Demonstracija sile je izgubila vremensko ograničenje i konkretnu politički opravdanu svrhu. Danas se ovaj oblik upravljanja izjednačuje sa totalitarnom upravom, a javlja se neretko u paketu. Možete ih prepoznati u svakodnevnom zadiranju i odlučivanju o životima i životnim navikama građanstva.

Prva asocijacija na ovaj oblik upravljanja jeste vladavina Kim Džong Una, trećeg izabranika komunističke dinastije u Severnoj Koreji. Ova dinastija danas je jedna od najbizarnijih. Surova vladavina koju prate velika ograničenja za stanovnike Severne Koreje stalni su izvor čuđenja i predmet ismevanja u ostatku sveta. Među brojnim bizarnim podacima nalaze se: da Severna Koreja ima lažni grad Kijong-dong u kome niko ne živi, smrtnom kaznom se kažnjava čitanje Biblije ili gledanje pornografskih sadržaja, vreme računaju od rođenja Kim Il Sunga, dede sadašnjeg vladara, zakonom je zabranjeno nošenje farmerki i zapadnjačke garderobe, kao i korišćenje interneta. Zabranama ovde nije kraj, automobile mogu voziti samo članovi vojske i vlade, struju imaju samo nekoliko sati dnevno, voditelji informativnih programa moraju da plaču ukoliko neku vest vladar proceni kao tužnu, prosečan radnik može da zaradi od 1,5 do 3 evra mesečno, za šta mogu kupiti 2 kilograma pirinča, dok nešto viši stalež zarađuje do 100 evra, samo retki bogataši zarađuju 500 evra.

Kim Džong Un je propisao dozvoljenih 28 frizura koje građani mogu nositi. Vladar određuje dužinu suknje, oblik cipele i predlaže da se sve žene oblače i šišaju kao njegova supruga. U frizerskim salonima su izloženi modeli dozvoljenih frizura koje možete nositi. Muškarci se moraju šišati na svakih petnaest dana, dužina kose im ne sme preći pet centimetara, devojčicama su dozvoljene šiške, pletenice i šnale, što je zabranjeno udatim ženama. Jedno je sigurno, severnokorejski frizer sigurno ne pita: “Kako ćemo?”

Foto: uselectionatlas.org

izvor: novosti.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak