Kako se motivisati?

Dok su se jele sarmice, pršutica, mazao kajmak i lizao šlag sa torte lako se donosila novogodišnja odluka da će se od te 2018. godine sve drugačije. Da će ishrana biti balansirana, majca češće znojem izmokrena, teretana posećena i sve drugo. Ipak, nije sve onako kako smo planirali. Kasno smo legli, večeru nismo zaobišli, popila se i koja čaša alkohola, tako da budilnik u 7 ujutru nije najradosniji zvuk na svetu. Hladna januarska jutra ne idu na ruku ranim odlascima na treninge, pa ponovo padamo u očajanje da smo sve dalje od gubitka kilograma, ali i dalje od obećanja koje smo dali. Ovo su neki od predloga kako da prevaziđete početničke greške, istrajete na tom putu i konačno pobedite lenjost.

  • Suzite ciljeve – Ograničite vaše želje ka jednoj. Na primer zacrtajte da se samo osećate bolje, ili možda da želite samo da korigujete ishranu. Neki će poželeti samo da ojačaju telo ili budu aktivniji. Prevelike želje i ambicije češće su praćene razočaranjem.
  • Novo druženje – Ukoliko se na ovu vrstu aktivnosti upustite sa prijateljem ili u grupi, veće su šanse da ćete duže istrajati. Samostalni odlasci na trening brzo će dosaditi, nećete imati saveznika na putu, nekoga ko će vas motivisati ili koga ćete motivisati, ukoliko odustanete od treninga nećete imati svedoka.
  • Uživanje – Kao i u svemu, besmisleno je raditi nešto što vam ne predstavlja zadovoljstvo. Treninzi bi trebalo da budu odmor od svakodnevice, posla, učenja i vreme koje biste kvalitetno posvetili sebi.
  • Unajmite trenera – Stručno lice koje bi vodilo i pratilo vaš rad olakšalo bi vam muke u pronalaženju tipa vežbi koje bi vama odgovarale. Time bi se i sam rezultat pre javio. Mogući izgovori bili bi svedeni na minimum jer bi u tom slučaju trener dobro znao kako da pojedinca motiviše za trening.
  • Brojevi –  Vežbanje se dosta oslanja na brojeve. Od telesne težine, merenja masti, preko zadavanja proja ponavljanja i serija, pa do kasnije provere smanjenja težine. Brojevi nekada znaju da zavaraju, jedna od caka jeste u tome što je mišić teži od masti, pa se težina može povećati uprkos vežbanju, jer se jačanjem mišića broj na vagi povećava.
  • Menjanje malih navika – Suština zdravog života nije u tome da se jede piletina, salata i da se odlazi u teretanu. Trebalo bi lift zameniti stepenicama, odlazak na posao ili u školu pešaka umesto vozilom. Ukoliko vam je posao daleko od kuće, parkirajte se malo dalje ili izađite iz prevoza koju stanicu pre.
  • Držite se plana – Kalendar, alarm i podsetnici – sve stvari koje vam stvaraju rutinu su dobre za vežbače.
  • Aplikacije – Pametni telefoni omogućuju skidanje mnogih aplikacija koje prate vaše zdravlje. One takođe uvode red u vaš život i brzi su pomagači kada vam treba kalorijska tablica. Oni su savetnici, saveznici i nutricionisti – u džepu.
  • Odmorite – Kako ni u čemu ne treba preterivati, tako i u zdravom životu treba biti umeren. Odredite dane za odmor od treninga, počastite se. Ukoliko po nekad i prekršite pravilo smanjićete tenziju i šansu da izbegavate odlazak na treninge.

foto: sohochampagne.com

Ostavite prvi komentar na ovaj članak