Kako ne biti dosadnjaković?

Malo je onih koji su toliko posebni, zanimljivi i duhoviti, da se u svakom društvu osećaju dobrodošlima, da nemaju neprijatelja, da ih svako želi za najboljeg prijatelja, kolegu, kuma ili partnera. Sigurno ste nekada pomislili da niste dovoljno zabavni kako biste osvojili neku devojku ili kako biste postali nečija najbolja prijateljica. Uvek pre vas mesto zauzme neko šarmantniji, duhovitiji i dopadljiviji, za koga kažu da ima onaj čuveni “iks faktor”.

Tired Over It GIF - Find & Share on GIPHY

Kako postati interesantnija ličnost?

Ukoliko vam se smučilo da sami pijete kafu u kafiću, da iz kluba izađete uvek singl, da svi prevrću očima dok im prepričavate najzanimljiviji događaj koji ste doživeli ili se gurkaju nogama iščekujući da završite što pre, ako biste želeli da radite na sebi kako biste postali dopadljiviji okruženju možete se pridržavati nekih od predloga.

 • Učite nove veštine – Osoba koja je spremna da uči, napreduje, iznova kreće od nule i savladava nova znanja biće dobro društvo spremno da motiviše okruženje, da ide dalje i da gura napred. Uz to, otvaraju se nove teme za razgovor, šire se vidici, a prijatelji, poznanici i saradnici mogu nešto novo naučiti družeći se sa vama.
 • Budite radoznali – Ovo je nastavak prvog saveta. Radoznalost širi vidike, vodi ka novim saznanjima što je bitna komponenta interesantne osobe. Razgovor sa radoznalim ljudima neće se zaglaviti uvek na istom mestu, kao kod onih koji uvek pričaju jedno isto.
 • Nauči da dobro ispričaš priču – Ovo nije nimalo lak zadatak. Ispričati priču je ogroman dar ili najsavršenija tehnika, neki ljudi godine posvete savladavanju ove veštine. Rezultat toga jeste uvek prvo čelo za stolom na svim proslavama, najlepša devojka u društvu i glavna reč na svim okupljanjima, uz to su uglavnom rukovodeće pozicije u firmama rezervisana za vas.
 • Tri dobre priče – Spremite tri dobre priče, uvežbajte ih i pričajte kada treba da ostavite utisak. Naravno, ne ponavljajte publiku kako ne biste postali onaj junak iz prethodne teze koji udavi kada po ko zna koji put priča ono što su svi nebrojano puta slušali. Kako tehnika učenja dobrog interpretiranja priče nije laka, započnite je učenjem tri dobre priče, a onda svakoga puta ubacujte nove priče dok ne postanete majstor zanata. Ako ništa upaliće na razgovoru za posao ili pred nekim koga tek upoznajete.
 • Pokažite saosećanje – Nema ništa gore od osobe koja nije spremna da sasluša do kraja vaš problem, koja vas prekida dok se emotivno praznite i kada imate potrebu da otvorite dušu. Oni koji vaš problem prekidaju sopstvenim ili pričom o njihovoj superiornosti nisu najomiljenije društvo. Zainteresovanost za tuđi život, saosećanje i umeće slušanja sagovornika osobine su koje će vaše okruženje umeti da ceni.
 • Postavite dobro pitanje – Ovo je takođe veoma krupan korak koji zahteva učenje. Loše pitanje u lošem trenutku može delovati bahato i surovo, zato birajte pitanja koja postavljate ljudima u okruženju. Uz ovo je važno da saslušate odgovor koji će vam pomoći da nastavite komunikaciju.
 • Recite šta mislite – Nije uvek dobro slagati se sa svima. Razgovor sa “klimačem glavom” ne vodi nikuda, ne otvara nova pitanja, ne inspiriše na nova saznanja.
 • Pratite svoja interesovanja – Ukoliko radite na sebi tako što sledite svoje talente i usavršavate ih postaćete neko kome je stalo do sebe, do toga da svoj život učini zabavnijim i smislenijim biće neko koga svako želi u svom društvu, ako ni zbog čega drugog onda da inspiriše. Takođe, nova saznanja su nešto što po ko zna koji  put u tekstu navodimo kao bitan faktor u zanimljivosti.
 • Čitanje – Nismo daleko odmakli, kroz čitanje, učenje, istraživanje novih tema postaćete informisaniji, zanimljiviji, obogatiti vaš rečnik i postati dobar sagovornik na mnoge teme u raznim društvima. Možete fasicinirati potencijalnog partnera sa poznavanjem opšte kulture, a ima i onih koji će se družiti sa vama kako bi vas eventualno cimao ako ga zatekne na ulici kviz “Stolice” ili ako neka devojka kaže da baš voli Hegela ili čita Pekića.
 • Pokažite smisao za humor – Težak zadatak koji zahteva i urođeni talenat. Budite iskreni prema sebi i sagledajte svoje sposobnosti i nemojte se truditi da na silu budete duhoviti.
 • Okružite se drugim zabavnim ljudima

Ovo su neki od saveta kako da ne budete dosadni, da vam ne prekidaju telefonsku vezu, da vam partneri ne govore “nije do tebe, do mene je”, da budete uvek prvi ispod crte za posao i usamljeni za šankom.

foto: GQ Style/Ryan McGinley

lista korišćena sa sajta: Independent

Ostavite prvi komentar na ovaj članak