Izložba “Kuća u šumi”

“Slikam kao da ratujem, kao da jurim bojnim poljem”, rekao je Kauzo Shiraga.

Ovo je misao koja je vodila trojicu umetnika kada su stvarali radove koji će se od sutra, 18. avgusta od 21 čas predstaviti u okviru izložbe “Kuća u šumi”, u galeriji Silos u Birčaninovoj ulici 120 u Valjevu.

Konstantin Mitić

Milomir Romanović, Konstantin Mitić i Nikola Milošević su trojica umetnika koji su se, kako kažu, našli u šumi blizu Ćelija i Gradca, u kući Mitića, na Antonijevića brdu. Sklonili su se daleko od grada, scene, izvan sveta i vremena.

“Kada govorimo o modernoj umetnosti sve se dešava munjevito, stvari su se ubrzale do te mere da one više nemaju potrebe za kilavim hodom. Kažem munjevito jer je munja simbol kreativnosti, a umetnost se ne uči”, kaže profesor Romanović.

Kažu da su metaforički bili u šumi – učitelj Roma, učenik Konstantin i učenik Nikola. Petnaest dana izolacije rezultiralo je materijalizacijom umetnosti i konkretan, neposredan susret sa umetnošću. Tehnike koje su koristili u stvaranju njihovih radova bile su: letve, ekseri, palete, čađ, pepeo, pigment, lepak, metalne folije, molerske boje, krpe i tako dalje.

Konstantin Mitić, student grafičkog dizajna, kaže da se ranije nije bavio slikanjem, ali da je kroz poznanstvo sa profesorom Milomirom dobio veliku podršku i osetio slobodu za ovakvu vrstu stvaranja. “Misao se pojavljuje u nekim međufazama, a u stvaranju nas vodi osećaj”, kaže Konstantin.

Milomir Romanović

Kada je reč o nazivu izložbe “Enformel u šumi” profesor Romanović objašnjava da je reč o apstraktnom ekspresionizmu onosno konceptu koji je van forme. Prema rečima Romanovića kroz tehnike enformela se oslobađa najjača priroda čoveka.

Nikola Milošević, student engleskog jezika, ističe da mu je rad na delima koje će predstaviti na sutrašnjoj izložbi pomogao da spozna sopstvenu energiju. “Suština je da sam kroz ovo stekao samopouzdanje za nešto što ću tek raditi”, kaže Nikola.

Nikola Milošević – detalji

Profesor ističe kako je veliki problem mladih akumuliran nedostatak samopouzdanja koji sve manje neko može da oslobodi. Dobronamerna pomoć u oslobođenju mladih od frustracija može brzo dovesti do otkrivanja velikih umetničkih kapaciteta.

“Umetnik je vođa u misteriji odatle dolazi naziv Kuća u šumi“, objašnjava Romanović.

Ovi umetnici su se osvrnuli i na pojavu unižavanja i porobljavanja ljudi kroz istoriju, politiku, vlast i kapital. Konstantinov i Nikolin saradnik i učitelj Roma apeluje na zajednicu da se uozbilji i podrži kreativnost mladih ljudi.

“Fasciniran sam mojim saradnicima. Talenta im ne manjka. Malograđanska kultura nastoji da ignoriše potencijal mladih i ne usuđuje se da se susretne sa talentom, dok želi da bude deo sveta”, zapaža Romanović.

Mentor Milomir Romanović ističe da su osim stvorenih pedesetak radova, rođena i dva umetnika, čijim stvaralaštvom može biti zadovoljna bilo koja umetnička scena na svetu.

Svi zainteresovani mogu posetiti izložbu u Birčaninovoj ulici na broju 120 u Valjevu od 18. avgusta do 10. septembra.

Ostavite prvi komentar na ovaj članak