Hemingvejevo carstvo mačaka

“Ljudima gotovo uvek polazi za rukom da sakriju svoja osećanja, mačkama nikada, ” govorio je Ernest Hemingvej.

hemingvej2

Iza autora romana “Starac i more”, nisu ostala samo njegova dela, već i carstvo mačaka. Ni manje, ni više nego njih pedeset. One su ostale da žive u piščevoj vili u Ki Vestu (južni deo Floride). Mačke nisu baš obožavane u kraju u kom žive. Dodeljena su im se svojstva koja izazivaju strah naokolo. Ministar poljoprivrede, u tom delu Floride,  borio se da zaštiti kretanje tim mačkama, jer predstavljaju opštu pretnju svom življu ostrva.

“Nijedna životinja nema više slobode od mačke, mačka je najveći anarhista,” konstatovao je poznati pisac. 

Da mačke pisca nisu obične mačke, govori i podatak da ih nekoliko poseduje šest kandži na šapama. Prvu takvu mačku, Hemingvej je dobio od kapetana prekookeanskog broda pre Drugog svetskog rata. Zajedno sa piscem divljenje prema ovoj životinji gajila je i njegova druga supruga Paolina Fajfer, koja je bila vlasnik te vile, danas Muzeja Ernesta Hemingveja.

“Jedna mačka jednostavno vodi drugoj mački,” rekao je Hemingvej. 

Stručnjak za mačke veterinar Teri Kertis, imao je zadatak da protumači ponašanje mačaka u Muzeju Ernesta Hemingveja. Nije došao do nekih neobičnih zaključaka. Predsednik udruženja za zaštitu životinja uputio je pritužbu Ministarstvu za poljoprivredu navodeći da su Ernestove mačke predvođene najgorim mačorom na svetu – Ivanom Groznim.

hemingvejZbog Ivana Groznog poseta muzeju se prepolovila. Predsednica muzeja je predložila da se mačke kastriraju. Kustosi Muzeja su se protivili, tvrdeći da su to potomci omiljene mačke pod nazivom Snow Ball – Grudva snega.  Grudvini naslednici bili su špijunirani od strane ljudi iz Ministarstva poljoprivrede koji su mačke fotografisali i pratili, saslušavali isustva komšija sa njima. Pošto nisu naišli na dokaze, advokat Muzeja je tražio dozvolu za izlaganje mačaka. Muzej ju je pribavio, tako da nije više bilo povoda za tužbu. Gradska uprava je dozvolila macama da ostanu u Muzeju, jer su deo piščevog života i stvaranja. Mačke su ostale u Hemingvejevom carstvu predvođene Ivanom Groznim.

Foto: pinterest.com; www.huffingtonpost.com

Izvor: Politikin zabavnik

Ostavite prvi komentar na ovaj članak