Gde se krije sreća?

Jovan Dučić je govorio: “Ko misli da je srećan, on je zaista srećan!” Da li onda znači da je sreća stvar treninga? Psiholozi kažu – jeste.

Ukoliko niste imali sreće da se rodite kao optimisti, onda bi trebalo da se tome naučite. Među ljudima oduvek postoji sklonost da sreću pripisuju okolnostima. Neko je rođen pod srećnom zvezdom, drugi je pre srećnog događaja sreo osobu koja mu je talična, neko je ubrao detelinu sa četiri lista, neko je u prostoriju ušao desnom nogom ili je strogo vodio računa da ne započinje poslove trinaestog u mesecu. Antropolozi tvrde da je u ljudskoj svesti uvek bila prisutna predostrožnost kako bi se predupredile mračne sile. Verovanje da broj 13 donosi nesreću potiče još iz norveške mitologije po kojoj je opisan događaj u kom je na gozbu pozvano 12 bogova. Kada im se pridružio trinaesti Loki – bog prevara i laži, usledila je borba kako bi ga oterali i tom prilikom ranjen je Balder, čime se obistinila zla kob ovog broja.

Marfi – “Ako išta može poći naopako, poći će”

Pesimistima u odbrani svojih stavova idu na ruku Marfijevi zakoni kauzalnosti. Po ovim zakonima utvrđena je univerzalna predodređenost baksuznih događaja. Ovaj zakon je dobio ime po američkom majoru Edvardu Marfiju, inženjeru koji je radio na testiranju sedišta za katapultiranje pilota. “Ako se neki posao može obaviti na dva i više načina, a samo jedan vodi u propast, biće urađen baš na taj način”, izjava je koju je dao Edvard Marfi i zbog koje je nastao Marfijev zakon izvesnosti loših događaja u nizu. “Ako nekoliko stvari koje su mogle da krenu naopako nisu, bilo bi mnogo bolje za njih da su krenule naopako”, glasi jedan od zakona. Kao i onaj koji kaže da je osoba koja rešava problem uvek odsutna.

Psiholozi veruju da se sreća i nesreća izazivaju stanjem svesti. Ukoliko prema nekom objektu gajimo loše emocije one će nam se vratiti kao bumerang. Ukoliko smatramo da nas profesor ili kolega ne voli, prema njemu ćemo nesvesno postati odbojni s toga će nam se loša energija pre ili kasnije uzvratiti, a nama će se činiti da smo bili u pravu. Imajući u vidu da energija kruži ova teorija ima smisla. Stručnjaci koji se bave ljudskom dušom upozoravaju da je od najvećeg značaja lični stav pojedinca i ponašanje kojim on emituje energiju prema nekome ili nečemu. Ne treba se oslanjati na promenljive okolnosti, već bi trebalo u sebi stvoriti stabilnost misli i osećanja kako bismo bili uspešniji i srećniji, smatraju psiholozi.

happyFaktor sreća

Ričard Vizeman, profesor psihologije na Univerzitetu u Hertfordšir, autor je velikog broja istraživanja iz ove oblasti, svoja iskustva dao je u knjizi “Faktor sreća”. Prema ovom autoru važno je prihvatiti pravila koja uključuju: Prihvatanje prilika koje vam se pružaju – ne pridržavati se strogo ustaljenih navika, već biti u pokretu; sledite instinkte – oslanjajte se na šesto čulo i tako jačajte intuiciju; budite optimista – započnite dan srećni, budite spremni da ostvarite ciljeve i kada deluju nedostižni; baksuzluk pretvorite u sreću – kada stvari krenu po zlu preokrenite ih u vašu korist.

Autor još dodaje da bi trebalo da se što više smejete, da budete spremni na razgovor, da ne držite prekrštene ruke i noge, šake ne bi trebalo držati na licu, trebalo bi ciljeve pisati na papiru, nikada se ne predajte i nikako nemojte kukati.

Narodna poslovica – “U zlu se ne povedi, u dobru se ne ponesi”

Mareo Rampin psihijatar i bivši oficir italijanske vojke tvrdi da vojni stratezi znaju da je tajna komandovanja u tome da se i pretrpljeni poraz pretvori u pobedu. Slatko zadovoljstvo nakon pobede dovodi do opuštenosti.  “Neprijatelja treba navesti da veruje da ste gubitnik, tada postaje nepažljiv i ranjiv”, naglašava on.

Ako vam se svi saveti čine preteškim i neprimenljivim u svakodnevici, ne odustajte. Rad na sebi traje čitav život, a sreća je deo treninga. Ni veliki državnici nisu odoleli robovanju sujeverju. Tako je Napoleon imao strah od crne mačke kada mu prelazi put. Ronald Regan je stanovao na adresi sa brojem 666, zato je zatražio da mu broj bude zamenjen 668. Engleska kraljica Elizabeta II bila je 1965. godine u poseti bivšoj Istočnoj Nemačkoj i zatražila je da se peron na kom izlazi prepravi sa broja 13 na 12A.

Da se najveće životne filozofije kriju u malim mislima potvrđuje i kod nas najčešće citirana misao Oca Tadeja: “Kakve su ti misli, takav ti je život”.

foto: linkedin.com, drgregwells.com

izvor: Politikin zabavnik, http://dechuck.org/marfi/

Ostavite prvi komentar na ovaj članak