Fotograf ulice

Objektivom beležio najlepše lice Pariza

Jedna od najpoznatijih fotografija „Poljubac kod Gradske kuće“, nastala je u Parizu, 1950. godine. Ona predstavlja susret i prisnost dvoje ljudi uslikanih u šetnji gradom, kao i spontanost koja je tako tipična za Grad svetlosti. Prodata je kao razglednica u više miliona primeraka i obišla je gotovo čitav svet. Pre nekoliko godina obnovljeno je interesovanje za fotografiju iz 1950. godine, ali zbog jednog sudskog postupka. Pojavio se par koji je fotografa tužio, tvrdeći da su oni na slici i da je fotografija korišćena bez njihove dozvole. Par je razotkriven u svojoj laži, tako što je Robert Doisneau priznao da je koristio par profesionalnih modela i da slika nije nastala spontano, kako se to mislilo. Ova fotografija je simbol Pariza, čime je ovaj grad postao romantično mesto za zaljubljene parove.  Fotografija je prodata na aukciji 2005. godine za 155 000 eura jednom švajcarskom kolekcioaru.

Robert Doisneau: „Čuda svakodnevnog života su uzbudljiva, ni filmski reditelj ne bi mogao da izrežira neočekivane situacije na ulicama.“

di rAutor poznate fotografije rođen je 14. aprila 1912. godine u predgrađu Pariza. Rano je ostao bez roditelja. Svoj umetnički put Duano započeo je 1929. godine kao samouki fotograf. Inače se školovao za litografa. Tu se prvi put susreo sa umetnošću, slikao je mrtvu prirodu. Sa šesnaest godina je počeo da se bavi fotografijom, neposredno nakon toga, zaposlio se kao crtač reklamnih natpisa u Atelier Ullmann kompaniji, kada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Smatrao je da je fotografija idelalan medij za istinsko posmatranje i uhvatljivost dinamičnog pariskog života. 1934. godine je počeo da radi u fabrici Renoa, i to kao industrijski i marketinški fotograf. Pet godina kasnije, dobio je otkaz, zbog stalnog kašnjenja na posao. Kako bi preživeo pravio je razglednice, koje su tada bile aktuelne, a francuska industrija za proizvodnju razglednica bila je najpoznatija u Evropi. Francuskoj vojsci služio je do 1940. godine, a od tada je radio za Pokret otpora. Radio je na graviranju, falsifikovanju isprava i pasoša. Ni u to vreme nije odustao od bavljenja fotografijom.

Voleo je decu i stalno im se vraćao na svojim fotografijama. Prizori na njegovim fotografijama uglavnom veseli i bezbrižni, ali nekada imaju i dozu melanholije. Želeo je da na dostojanstven način prikaže decu, uglavnom u igri na ulici kada nisu pod nadzorom roditelja. Imao je dve ćerke Annette (rođenu 1942.) i Francine (1947.) iz braka sa Pierrette Chaumaison. Od 1979. Annette je radila kao njegov asistent.  Umro je šest meseci nakon smrti supruge u Parizu 1994. godine, u 82. godini. Poznato je preko 450.000 fotografija.

 

Foto: www.dailymail.co.uk, pinterst.com 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak