Filmovi koji praznike čine lepšim

Praznični trenuci su, može se reći, jedino vreme kada dozvolimo sebi da vratimo nadu, veru u ljude, u čaroliju i koliko god patetično zvučalo – u ljubav. Najlakši i najbrži način da uplovimo u polje nestvarnog jeste putem filma. I prave mačo muškarčine nekada krišom bace pogled na dobri stari film “Sam u kući”, koji ih podseti na bezbrižne dečačke dane. Niko nije imun na praznični duh i da se u krugu najdražih rastopi od miline dok na ekranu vitlaju vilenjaci, Deda Mrazovi, pahulje i ubrzano se smenjuju nestvarni zimski kadrovi. Hvala savremenoj tehnologiji što ne moramo da čekamo da naš omiljeni film bude na televizijskom programu, već sami možemo da tempiramo vreme za pravi ugođaj. Djurdjevak.com vam daje predloge najgledanijih novogodišnjih filmskih hitova kako biste bar u svom domu osetili zimsku idilu.

Sam u kući (Home alone) – Porodica Mek Kalister ide na praznični odmor. Spisak stvari: Karte – tu, pokloni – tu, deca? Film u kom gledamo Božić jednog dečaka koji prolazi kroz avanture od trenutka kada shvata da je zaboravljen. Njegovu zabavu započinje od skakanja po krevetima, igranja sa zabranjenim igračkama starije braće pa sve do maltretiranja provalnika. Znamo da su ga svi odgledali nekoliko desetina puta, ali ovo je klasik bez koga praznici ne prolaze.

 

Kada je reč o romantičnim komedijama klasik je film – U stvari ljubav (Love actually). Ovo jedan od najboljih novogodišnjih romantičnih filmova svih vremena. Film sačinjen od nekoliko životnih priča, koje naizgled nemaju veze jedna s drugom, ali ih ipak povezuje zajednički motiv – ljubavna sreća, ljubavni jadi i uopšte sve u vezi ljubavi. A, ako vam to nije dovoljno, iz filma prosto ispadaju dobri glumci: Hju Grant, Kolin Firt, Lijam Nison, Ema Tompson, Bili Naji, Kira Najtli, Alan Rikman, Rovan Etkinson, Laura Lini, Bili Bob Tornton.

Kada je reč o romantičnim komedijama klasik je film – U stvari ljubav (Love actually). Ovo jedan od najboljih novogodišnjih romantičnih filmova svih vremena. Film sačinjen od nekoliko životnih priča, koje naizgled nemaju veze jedna s drugom, ali ih ipak povezuje zajednički motiv – ljubavna sreća, ljubavni jadi i uopšte sve u vezi ljubavi. A, ako vam to nije dovoljno, iz filma prosto ispadaju dobri glumci: Hju Grant, Kolin Firt, Lijam Nison, Ema Tompson, Bili Naji, Kira Najtli, Alan Rikman, Rovan Etkinson, Laura Lini, Bili Bob Tornton.

I dalje ostajemo na teritoriji Velike Britanije i ljubavnih zavrzmlama. Dnevnik Bridžit Džons 1 (Bridgit Jones Diary 1) iz 2001. godine, komedija koja je bila nominovana za Oskara. Rene Zelveger tumači ulogu prosečne tredesetogodišnjakinje po imenu Bridžit Džouns. Ona se bori se godinama, težinom, poslom, neuspešnim vezama. Sve probleme pažljivo beleži u svoj dnevnik. Na početku godine ona odlučuje da okrene novi list u životu tako što će početi da vodi dnevnik. Zaplet počinje kada se njen šarmantni šef, sa reputacijom ženskaroša (Hju Grant) zainteresuje za nju. Za Bridžetinu naklonost istovremno se bori i njen vrlo ekscentrični, nametljivi i neodoljivi poznanik Mark (Kolin Firt).

I dalje ostajemo na teritoriji Velike Britanije i ljubavnih zavrzmlama. Dnevnik Bridžit Džons 1 (Bridgit Jones Diary 1) iz 2001. godine, komedija koja je bila nominovana za Oskara. Rene Zelveger tumači ulogu prosečne tredesetogodišnjakinje po imenu Bridžit Džouns. Ona se bori se godinama, težinom, poslom, neuspešnim vezama. Sve probleme pažljivo beleži u svoj dnevnik. Na početku godine ona odlučuje da okrene novi list u životu tako što će početi da vodi dnevnik. Zaplet počinje kada se njen šarmantni šef, sa reputacijom ženskaroša (Hju Grant) zainteresuje za nju. Za Bridžetinu naklonost istovremno se bori i njen vrlo ekscentrični, nametljivi i neodoljivi poznanik Mark (Kolin Firt).

 

Umri muški (Die Hard) je uvek pravi izbor za muški deo publike. Legendarni film sa Brusom Vilisom koji spašava svet na Badnje veče i vraća svoju porodicu nazad u svoj život.

Božićna priča (A Christmas Carol) Božić ne bi bio Božić bez Božićne priče Čarlsa Dikensa. Prva saradnja Džima Kerija sa Diznijem urodila je prelepom pričom o smislu Božića. Smeštena u 19. veku, gde jedan zli starac uz pomoć duhova prošlosti, sadašnjosti i budućnosti uspeva da nauči da otvori srce i iskupi se pre nego što bude prekasno. Diznijeva „Božićna priča“ u kojoj je Džim Keri, u klasičnoj priči Čarlesa Dikensa i režiji Roberta Zemekisa, igra glavnu ulogu, pored njega uloge tumače Gari Oldman i Colin Firt. Koristeći se 3D animacijom i specijalnim efektima, vrhunskom produkcijom film je istovremeno uspeo da bude emotivan i dirljiv.

 

 

Mapetova božićna priča (The Muppet Christmas Carol) – Mapeti u svojoj interpretaciji prazničnog klasika donose toplu priču o božićnim duhovima, a posebnu atmosferu unosi nezaboravni Gonzo koga gledamo kao naratora Čarlsa Dikensa. Priča o sebičnom i mrgudnom bogatašu Ebenezeru Skrudžu kome božićni duh omogući da pogleda u pošlost, sadašnjost i budućnost, on shvata da greši i postaje velikodušan.

Zli Deda Mraz (Bad Santa) – Praznična priča o verovatno najgorem Deda Mrazu ikada prikazanom. Deda Mraz, kog tumači Bili Bob Torton, netipičan je po tome što pije alkohol, psuje i pljačka prodavnice. Prost je, ogorčen i namrgođen uz to on je prevarant i lopov. Pored Tortona, uloge tumače Toni Koks (patuljak Marcus) i Breta Kelija (klinac).

 

Biskupova žena (The Bishops wife) je film iz 1947. godine, po kome je 1996. snimljen film “Sveštenikova žena”. Protestantski sveštenik Henri Bigz dosta vremena provodi u crkvi i pomaže parohijanima, ali njegov brak ulazi u krizu. Oko Božića, pritisnut problemima, Henri se pomoli tražeći pomoć od Boga. Uskoro se u njegovom životu pojavljuje mladi čovek, koji mu se predstavlja kao Dadli. On je anđeo koji je došao na Zemlju kako bi pomogao Henriju da reši probleme.

Među najgledanijim novogodišnjim filmskim ostvarenjima nalaze se: “Kako je Grinč ukrao Božić”, “Gremlini”, “Božić kod kuće”, “Vilenjak – Elf”, “Kiss, kiss! Bang, Bang!”, “Čudo u 34. ulici”, “Divan život”, “Porodični čovek”. Izaberite bilo koji od navedenih filmova ili nam pišite o vašim omiljenim filmovima koji nisu na ovoj listi. Sve u svemu, uživajte u praznicima i u dobrom društvu.

 

Izvor: pickbox.rs, Youtube.com, tvprogram.rs

foto: Instagram

Ostavite prvi komentar na ovaj članak