Cvetni vez i opanci osvajaju svet

O njenim opancima smo već pisali, međutim ručno rađeni modeli porodične radionice Kiri i brenda Opančareva kći obilaze svet. Zaštitno lice ovog brenda, kćerka opančara i glumica – Marina Aleksić rešila je da sa sobom na odmor odnese modele iz radionice, pa se na plažama Palma de Majorke ovog leta nosila lanena vezena košulja, ručno tkana suknja, a kroz rupe na opancima prolazio je pesak Sredozemnog mora. Po ugledu na nju i kupci nose ove odevne komade širom sveta, odakle joj redovno šalju fotografije.

“Verovatno nisam jedina koja nosi naše opanke po svetu, ali pored toga volim i da kombinujem delove narodne nošnje sa savremenom garderobom. Zbog toga su stranci često u razmišljanju gde sam to kupila, koji je kreator i slično”, kaže Marina.

Aleksićeva objašnjava da su odevni predmeti u njihovoj radionici specifični, raznoliki, a da su opanci zahvalni za kombinovanje sa drugim komadima garderobe. Na pitanje kako komentariše ponovnu popularnost cvetnog veza koji smo ovog proleća i leta mogli videti u svim buticima i na devojkama širom sveta, ona odgovara: “Vrhunski svetski dizajneri su tražili inspiraciju baš u našoj narodnoj tradiciji. Kod nas se polako vraća trend opanaka i veoma sam ponosna na to. Nadam se da je moja prva revija na Fashion Selection bar malo doprinela tome”, objašnjava Marina.

Marina i brend Opančareva kći i ove godine će predstaviti svoje zimske modele na Fashion Selection u saradnji sa modnom agencijom Select. “Imamo tu sreću da se kupci stalno vraćaju i da je ime naše radionice Kiri izgradilo veliko poverenje”, ponosno ističe kćerka opančara.

Sa velikim poverenjem idu i dobre preporuke, tako je u njihovu radionicu jednoga dana došao naizgled običar par mladenaca koji su želeli da u zajednički život uđu u narodnoj nošnji. Reč je o bračnom paru iz lože Karađorđevića, princu Đorđu Karađorđeviću i princezi Felon, enleskinji škotskog porekla.

Venčanje princa Đorđa i princeze Felon Karađorđević u nošnji iz radionice Kiri

“Tako mi se tata jednog dana javio iz naše prodavnice i rekao da su ga princ i princeza posetili i da su odlučili da ponesu nošnje iz naše radionice na svom venčanju. Baš kao sav normalan svet. To je velika stvar, da se svi zajedno trudimo da sačuvamo našu tradiciju i kulturno nasleđe”, zaključuje Opančareva kći.

 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak