Buntovnik koga su voleli

Godišnjica rođenja Marlona Branda

Buntovnik koga su voleli

PicMonkey Collage (1)

foto: facebook

Marlon Brando, bio je jedan od najvećih šmekera na filmskom platnu, kreator pop kulture, čovek čiji je život uvek bio intriga za javnost, glumac od čije je uverljive glume zastajao dah, kolega zbog kog su glumački ugovori u Holivudu postali višemilionski.

Dok je Merlinka u ženskom svetu donosila nove vrednosti i estetiku, sa druge strane Brando je postavljao nove standarde u poimanju muževnosti, zato i ne čudi što su baš njih dvoje neko vreme bili par. Bio je autoritet kog su svi poštovali i čudak kom su se divili, sinonim buntovnika, kreator nove vrste muškog seksipila. Jedan od retkih glumaca koji je odbio da primi nagradu Oskar, zbog stava koji Holivud gaji prema Indijancima. Poznato je da se za svaku ulogu dugo i temeljno spremao pa je tako mesec dana ležao u bolnici zbog uloge na filmu “Ljudi” iz 1950. U filmu “Plen” snimnjenom 2001. godine ujedno i njegovom poslednjem, Brando je pored 3 miliona dolara honorara, tražio i da na setu, dok on snima, ne prisustvuje reditelj.

MB-AND-DRUM-600x287

foto: marlonbrando.com

U legendarnoj sceni iz filma “Kum” nije bilo predviđeno da drži mačku, ali se njemu, kao poznatom ljubitelju istih, dopalo da snimi takav kadar.

Jedina stvar koju glumac duguje publici je to da joj ne dosađuje,” govorio je. Nije učio replike, već je po kolegama lepio “puškice” sa tekstom, što je doprinosilo njegovoj spontanosti u glumi. Njegov stil oponašao je Elvis Prisli , nudeći se u nekoliko navrata da ga u nekim ulogama zameni.

Najbolji prijatelj bio mu je Majkl Džekson, tako da je Marlonov sin Miko bio telohranitelj poznatom pevaču. Ženio se tri puta, prva žena bila mu je glumica Ana Kašfi, sa kojom ima sina Kristijana. Lagala ga je da ima indijansko poreklo, kada je saznao da je iz Velsa i da je katolkinja, ostavio ju je. Druga žena mu je takođe bila glumica Movita Kastaneda meksičkog porekla, sa kojom je igrao u filmu “Pobuna na brodu Baunti”, nakon ovog braka sreću je pronašao kraj 18 godina mlađe Tahićanke, Tarite Teripaje, imali su dvoje dece, razveli su se nakon 10 godina braka. Kako je u biografiji navedeno imao je petoro dece iz tri braka i još šestoro iz neobaveznih usputnih avantura, među kojima je troje dece koje je imao sa kućnom pomoćnicom. Priznao je da je bio biseksualnog opredeljenja i javno govorio o vezi sa Voli Koksom.

Najpoznatija rečenica ovog glumca bila je: “Ako ne znaš da živiš, onda nisi živ”.

PicMonkey Collage (2)

foto: facebook

U starosti je važio za teškog, konfliktnog čoveka. Umro je 1. jula 2004. u bolnici u Los Anđelesu, nepokretan i senilan. Dugo je maštao o svojoj smrti, pravio scenarija za sahranu. Iako mu je bila želja da se ne otkrije uzrok smrti, pisalo se da su razlozi bili problemi sa disanjem, srčanim teskobama, ali i od dijabetesa i raka jetre. Kremiran je, a njegov pepeo je bačen na dva mesta, zajedno sa pepelom njegovog ljubavnika Volija Koksa, na Tahitiju i u Dolini smrti. Svom prijatelju Majklu Džeksonu poverio je: “Moja je tragedija bila što nisam znao sići sa pozornice kad se predstava završila.”

11075167_10153671276366978_2802610762763368898_n

foto: facebook

Ostavite prvi komentar na ovaj članak