“Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori”

Nastavak reči najumnije glave našeg naroda Vladete Jerotića, beleženo sa jedne od tribina.

Bog nam je dao slobodu veliku, to je ta slobodna volja. Biolog, nema kraja poznavanju ćelije, psiholog, psihijatar nema kraja proučavanju čovekovog duševnog, duhovnog života (nesvesno, svesno, podsesno, nadsvesno). Čovek je jako složen. Već odavno psiholozi i ateisti i teisti kažu isto da je dete kad se rodi veoma složeno. Nekada se govorilo da je dete neispisana ploča (tabula rasa), i školovani i neškolovani Srbi govorili su da je dete beslovesno biće. A savremeni psiholozi kažu da je dete veoma složeno kad se rodi. Kako složeno? Genetikom, prenatalnim dobom i prve tri godine života kada je dete upijajući um. Formiranje karaktera se dobrim delom završava sa krajem treće godine. To može da izgleda čudno po hrišćanstvu, gde nam Gospod poručuje: „Budite savršeni kao Otac Nebeski“, što bi značilo celog života se usavršavaj. Mi nismo hrišćani, mi postajemo hrišćani, ako postajemo. Nema statike, ne može stajati čovek u mestu. Sigurno sam vam citirao jevrejsku staru izreku: „Ako ne postanemo bolji, postaćemo gori“, to je duboko tačno, ne sumnjajte. Čovek može pred smrt da izgubi veru, o tome malo pričaju sveštenici, nešto se desi ili jednostavno nije negovao svoje hrišćanstvo. Kad ne neguješ zube ili ne neguješ bilo šta, to se polako gubi.

Pedeset odsto u životu svakog čoveka, kažu američki naučnici, je genetika. Drugih pedeset odsto je sredina. Prenatalno doba je je jako važno, kako žena nosi, kakav je bio porođaj i prve tri godine života. Nije svejedno gde si se rodio, u kojoj zemlji. Imate i religiozne i nereligiozne naučnike, fizičare, biologe, jedni kažu nema slučajno, drugi kažu ima slučajno.

Porodica se raspada u Evropi.  Bavio sam se malo i narkomanima, pisao knjigu „Ličnost mladog narkomana“, bavio sam se problemom alkoholizma, gotovo svi kojima sam se bavio rekli su mi: „Da ste vi živeli sa takvim roditeljima, bili biste isti“. Zvao sam roditelje da bih proverio, ako su uopšte bili zajedno, najviše ih je bilo rastavljenih. Bili su u pravu ti mladi ljudi, nisu valjali ti ljudi ili su se neprekidno svađali, bilo je i tuče. Otac je umeo da tuče ženu i decu. Šta nam je sve otkrila psihologija, psihoanaliza? Ćerka maltretirana, kao i majka, od oca alkoholičara, uda se za alkoholičara, identifikacija sa agresorom.

Ostavite prvi komentar na ovaj članak