Zaboravljene mudrosti

Ništa uverljivije ne objašnjava život kao izreke koje možete čuti među našim starima. Saznanje i tumačenje rečenice “ne pada iver daleko od klade” ili “ne pada kruška ispod jabuke” umnogome će vam olakšati tumačenje situacije u kojoj ste se našli i dati potvrdu da su generacije za vama upadale u iste probleme, odnosno razmišljanja. Koliko god mi ponosno isticali mudrost naših starih iste ili slične izreke mogu se pronaći i u drugim jezicima, što se pokazalo kao pravilo da se od situacija koje se ponavljaju stvore kakva nepisana pravila. Tako se na engleskom kaže “A bird in the hand is worth two in the bush” – kod nas se kaže: “Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani”. Englezi kažu: Dont rock the boat”, kod nas se uzima kao: “Ne talasaj”. Neke izreke su preživele vremena i zadržale se u svakodnevnom govoru, ali postoje i one koje su zaturene i zaboravljene, pa ih retko koristimo, a značenje više ne tumačimo.

Ovo su neki primeri zaboravljenih narodnih mudrosti:

Vila se vila gde nije bila.

Prilagoditi se na bilo kakve promene (pozitivne ili negativne) nije nimalo lako, pa je zato naš narod smislio ovu izreku.

Ako činiš dobro, ne udaraj u veliko zvono.

Poznata je Isusova rečenica: “A ti, kad daješ milostinju, nek ne zna levica, šta čini desnica, da tvoja milostinja bude u tajnosti”. Mnogo je onih koji žele da pomognu, ali da se za njihovo milosrđe priča na sav glas. Međutim, pravo je delo kada ćutimo o sopstvenim dobročinstvima.

Strah je pola nesreće.

Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti”, rečenica je koju je Meša Selimović zabeležio u delu “Tvrđava”. Ovo ljudsko osećanje prisutno u svakom čoveku u manjoj ili većoj meri. Neki psiholozi smatraju da je u svakom strahu prisutan strah od smrti. Međutim, prisustvo straha u čoveku budi sumnju, deluje parališuće, onemogućava normalno funkcionisanje, a zna odvesti u brojne bolesti što ova izreka i potvrđuje.

Šuplju glavu i vetar nosi.

Jedna od meni najdražih izreka: “Što je tikva praznija, to je bezobraznija”, jedna je od narodnih mudrosti koja se tiče iste tematike “Malo znanje čini ljude oholima, veliko skromnima” ili “Prazno klasje naduveno diže glavu uvis, a puno – obara glavu ka zemlji”, Pabla Nerude. Nedostatak znanja i plitkost budi izvesnu sigurnost, bez želje za sumnjom i preispitivanjem. Takva lakomislenost svojstvena je površnim i šupljoglavim ljudima.

– Hoćeš vatru koja ne peče.

Tražite nemoguće? U sličnom kontekstu se koristi “hoćeš i jare i pare”, nije moguće očekivati neku pogodnost bez posledice na drugoj strani.

– Dobavio se k’o ćelav kape.

Odnosi se na dugoočekivanu potrebu (stvar) koja je zadovoljena (koju je priželjkivao), pa se ne može od nje odvojiti tako lako.

Niko nije prorok u svom selu.

Vrlo popularna izreka i danas, svojstvena našem narodu koji ne priznaje uspeh i da daje priznanje ljudima iz sopstvenog mesta. Ova vrsta sujete nije zaobišla ni Isusa, otkada se smatra da ova izreka postoji, kada ga meštani nisu prihvatili kao Sina Božijeg (proroka).

– Dok ti konju objasniš da je konj, počneš i sam da njištiš.

Teško je neverujućem o veri govoriti”, izreka je sličnog značenja. Veliki je napor ukoliko pokušavamo da razgovaramo sa nekim ko nas ne razume, sve i da istim jezikom govorimo. Tako da je nekada pametnije ne razjašnjavati se sa nekim da se ne bi “pronjištalo”.

Lako je prdeti punom guzicom. / Sita mačka miševe ne lovi.

Ukoliko su vam “sve ovce na broju” nećete hteti baš da “ispravljate krive Drine”. Odnosno, kada vam je sve potaman lako je mudrovati i “soliti pamet” drugome.

Korila koza ovcu. / Smejala se kuka krivom boru.

Ova poenta koristi se u mnogo varijacija kao na primer: “Smejala se šerpa loncu”. Trebalo bi prvo da sagledamo svoje mane, pa tek onda tuđe da osuđujemo i da im se podsmevamo.

Više vredi što žena uštedi, no što muž zaradi.

U ranija vremena, muškarci su zarađivali, dok su žene vodile domaćinstvo i brinule se da novac bude raspoređen tako da svi budu podmireni. Smatra se da je lakše zaraditi novac, nego ga uštedeti i “razvući” na čitav mesec.

 

 

Foto: pbase.com

Ostavite prvi komentar na ovaj članak