Učini to za svoju mamu

Stručnjaci za marketing ističu pravilo “SEX sells” odnosno “Seks prodaje”. Kompanija iz Danske pokrenula je sjajnu kampanju koja je za kratko vreme postigla i više nego što se moglo pretpostaviti.

“Učini to za svoju mamu!” Slogan je danske kampanje koja je prošle godine podsticala rađanje u toj zemlji. Imaju problem za natalitetom? Razumljivo. Vremena se menjaju, pomera se granica za rađanje. Ova zemlja ima najmanji prirodni priraštaj u Evropi. Podsećanja radi, Danska je takođe u samom vrhu liste najuređenijih zemalja u Evropi i nedavno je proglašena za najsrećniju zemlju za život. Plaćeno školovanje (i visoko obrazovanje), siguran posao, plaćeno porodiljsko odsustvo od godinu dana. I pored toga, Danci nisu motivisani za stvaranje potomstva. Parovi tamo dobijaju dete u proseku u dvadeset devetoj godini života, što je pet godina više nego što je bio slučaj 1970.

top_doit_2204_2

Reklama “DO IT for mom” pomogla je da se statistika popravi. Glavni grad Kopenhagen pridružio se akciji napravivši parolu motivisanu ovom “Knald for Danmark” u prevodu (da budem politički korektna) “Reprodukujte se za Dansku”. Devet meseci nakon što je kompanija Spies Travel pokrenula akciju za rađanje izveštaji pokazuju da je akcija urodila plodom i da u Danskoj vlada pravi bejbi bum, budući da je rođeno 1 200 beba više nego prošlog leta. Očigledno su Danci poslušali.

 

Pošto mi nismo Danska, red je da napišemo koji red i o seksu kod nas. Ne, ovo nije kolumna Sare Džesike Parker u kultnoj seriji “Sex i grad”, jer ni tamo nema mnogo beba, već je reč o tome kako mladi ovde gledaju na ovu temu. Imamo dva smera. Pažljivo ćemo ispratiti oba. Recimo, imate preko dvadeset godina i završite ama bukvalno bilo šta privatno ili državno, učlanite se u partiju ili zvrcnete nekog bliskog rođaka koji vedri i oblači i što bi drage nam komšije sa Jadrana rekle: “To ti je završeno”. Od ponedeljka šljaka, sigurna plata, ali i usmeni ugovor o nerađanju bar nekoliko godina da tvoje “pošteno stečeno radno mesto” ne bi grejao rođak koleginice i partijske drugarice Mare, koja dugo već vreba za njega neko radno mesto. A on je muško, neće zbog stomaka izgubiti posao.

Drugi smer prati veća seksualna aktivnost (figurativno rečeno). Reč je o onim neradnicima koji su gulili klupu 16 + godina i neće da stanu za traku u fabrici kao i svi normalni visokoobrazovani ljudi. Onda ti neradnici koji nemaju više dvadeset četiri ili dvadeset pet godina jer su im neke godinice pojela volontiranja, oni tako sede u porodičnim domovima, sa partnerom ili bez, čekajući platu roditelja ili penzije da ih ogreju u hladnim zimskim danima. Nerad ubija čoveka, kao i lenjost da se poseti koji partijski sastanak. I što bi Borislav Pekić rekao to su “Godine koje su pojeli skakavci”.

Posledice koje nastaju iz oba ova smera jeste da je porast broja prekida trudnoća obrnuto srazmeran broju zaposlenja. Jedino rešenje koje možemo iz ovoga izvući jeste da naši mladi postanu “izvozne materice” za zemlje Evropske unije. Danska bi u tom slučaju bila zemlja u koju bi naši mladi odlazili da rađaju i da rade, time bi izraz “odliv mozgova” bio prepravljen u “odliv materica”. Svi srećni i zadovoljni. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna, jer je reč o zemlji Nedođiji.

izvor: www.zdravaiprava.com, youtube.com

foto: NetDoctor ,Spies 

Ostavite prvi komentar na ovaj članak