Svi predsednikovi teddy bear-ovi

Teodor Ruzvelt rođen je 27. oktobra 1858. godine u Njujorku, nosio je nadimak Tedi (Teddy). Bio je oličenje optimizma i entuzijazma.

Bio je prvi Amerikanac nosilac braon pojasa u džudu, i to zahvaljujući teškoj astmi sa kojom se borio od ranog detinjstva. Zbog lošeg izgleda i slabašnog zdravlja, otac ga je motivisao da se kroz naporne vežbe izbori sa bolešću. Kada se upisao na Univerzitet Harvard nastavio je da se bavi sportom, naročito veslanjem i boksom.  Sve dok se nije pojavio Vladimir Putin, nosilac crnog pojasa šesti dan, Rusvelt je bio najuspešniji političar u ovom sportu. Prvi čovek SAD-a bio je jako ponosan na veštinu kojom je vladao.

presidentpic29postU podrumu Bele kuće napravio je vežbaonicu za sebe, ali je rado pristajao na izazove sa svakim ko je želeo obračun sa njim. Jednom prilikom Ruzvelt je oborio švajcarskog ministra, koji je bio u poseti Beloj kući, kako bi ostalim zvanicama pokazao zahvat. Takvu srčanost praktikovao je i u političkim okršajima. Nikoga se nije plašio ni u ringu, ni u politici. Poput mnogih državnika i on je voleo da ide u lov. Međutim, odbio je da ubije crno meče koje mu se našlo na putu u šumi Misisipija. Ovaj događaj je ostao upamćen, a plišani meda je dobio ime po njemu “Teddy bear”.

Teodor je bio dvadesetšesti predsednik Amerike i na vlasti je bio od 1901-1909 godine. Umro je 6. januara 1919.

foto: fineartamerica.com, www.theodore-roosevelt.com

Izvor: Politikin zabavnik, portalmladi.com

Ostavite prvi komentar na ovaj članak