Šta nam je bilo sa srećom?

Sreća. Kada portal posvetite ovoj imenici, morate o njoj da mislite malo više nego neko kome to nije preokupacija. Zadatak mi je da je lovim, da je tražim svuda oko sebe, ali čini se da što više mudrujete o njoj ona vam kliza iz ruku i misli.

Šta uraditi? Gde je pronaći? Ako guglate ovu reč, susrešćete se sa morem haštagova, možete o njoj iščitati sve citate, a onda se prevrnuti jer vam tek onda ništa više neće biti jasno. Kako definisati sreću, gde je pronaći, šta isključiti iz života pa je osetiti?

Idem ispočetka, kladim se da je mnogo jednostavnije nego što mislim. Bukvalno ima milion caka koje vas vode na pogrešan trag. Razmišljam šta neko može da mi da kao odgovor. Kucam ovaj haštag na onoj socijalnoj mreži sa slikama i gledam: kafa, momak i devojka, kuče, hrana, majka i dete, konj, cveće, venčanje, polugola devojka, opet kafa, more, hrana, džoint, tašna, dete, kuče, automobil, devojka u kupaćem, pas, deca, cveće, veštački nokti, novogodišnja jelka, opet pas, zaljubljeni, putovanje… Čini mi se da je sreća u deficitu i da oni koji nam prodaju kafu, uloške, bicikle, avio karte, čokolade i energetska pića dobro to znaju. Sreća je ispala iz sveta duhovnosti, preselila se u carstvo materijalizma. Ova je reč otišla dođavola, izgleda da smo i nju izlizali i doveli je do potpune besmislenosti, oduzeli joj značenje ili je ona kao onaj začin što se u sve meša.

Pitala sam ili bolje rečeno zatekla sam vas sa ovim pitanjem: “Šta je za vas sreća?”

 • Kada imaš o nekome da brineš. Marijan (63 godina)
 • Kada se probudim ujutru i vidim osmeh moje bebe. Vanja (30 godina)
 • Ispunjenje želja. Tako su srećniji oni koji sebi za cilj postave dostižne stvari, manje srećni su oni koji tragaju za neuhvatljivim i neostvarivim željama. Marinko (48)
 • Voleti i biti voljen. Katarina (36)
 • Za mene je sreća MIR – odsustvo ratovanja i straha od ratovanja. Spasoje (26)
 • Sreća je kad sediš u Rendžu imaš oko 10 – 15 miliona evra na računu i boli te uvo da se baviš bilo čime u životu. Matija (19)
 • U poslednjih nekoliko meseci sam shvatila da je zdravlje jedini izvor sreće. Dragana (26)
 • Kada možeš i umeš da pomogneš nekome u bitnoj situaciji. Sava (17)
 • Familija, društvo i košarka su mi dovoljni da budem srećna. Sara (12)
 • Kada pijem čokoladno mleko iz Spajdermen šolje. Luka (nepune 3 godine)
 • Pojam sreće se svakoga dana može menjati. Nekada su to sitnice koje vam ispune dan. Konstantna sreća je kada je porodica zdrava, kada radiš ono što voliš, kada si zaljubljen i okružen dragim ljudima. Irena (26)
 • Sreća je za mene osećaj ispunjenosti. Povezana je sa osećanjima korisnosti, dokazom sopstvenog postojanja i identiteta. Srećan sam kada sam pohvaljen, kada spoznam nešto novo, takođe i kada nekome pomognem. Bio sam srećan kada sam sebe upoznao. Uroš (26)
 • Kada nekoga učinim istinski srećnim (bilo da je u pitanju sitnica, pažnja, žrtva ili podrška). Branislava (48)
 • Sreća je imati zdravlje i nekoga ko te voli. Igor (32)

Pitanje sreće vozalo me je neko vreme. Video “Happiness” na koji sam naletela, a koji je postavljen u vrhu teksta, pomogao mi je da odgovor pronađem u sebi. U toku razmišljanja o ovoj temi rešila sam da ostavim sve i hladne glave dođem do rešenja. Shvatila sam da mi veliku sreću predstavlja more i plutanje na talasima, kada potpuno ispraznim um i opustim telo. Prođe mnogo bezveznih talasa dok iznenada ne dođe onaj veliki koji me snažno baci, a duša podrhti od uzbuđenja. Kada ispraznim um i opustim telo najbolje osetim talas sreće koji me iznenada zatekne. Razmišljanje o blagim talasima koji nas ne ljuljaju dovoljno i strah od onih koji će nas možda potopiti – ne daje nam šansu da prepoznamo pravi talas.

Šta vi mislite?

Hvala svim sagovornicima koji su dali iskrene odgovore.

video: Youtube – Steve Cutts

Ostavite prvi komentar na ovaj članak