Šta je valjevski: “Ne shvataju nas ozbiljno, ni kada to želimo”

Šta je valjevski?

Osim Valjevskog piva, valjevske podvale i čvaraka, šta još svojatamo? Šta je valjevsko osim rakije, Tešnjara, gejaka? Šta je valjevsko pored šaraga? Grupa duhovitih autora je 2015. godine pokrenula profil na društvenim mrežama koji intrigira Valjevce. Duhovitim komentarima objašnjava karakter stanovnika grada na Kolubari, ali nas i podseća na to ko smo i još važnije kakvi smo. Razgovarali smo sa autorima koji anonimnošću brane slobodu da javno kažu ono što mnogi misle.

Đurđevak: Vi ste u kratkom roku postali jako praćena stranica na društevnim mrežama, kako je sve počelo? Koja objava je promenila sve i skrenula pažnju na vas?

Šta je valjevski: Tu smo od januara 2015. godine, sve ostalo je istorija… Čini mi se da smo od početka skrenuli pažnju na sebe, sve je, bukvalno, eksplodiralo sa prvom objavom. Koliko se sećam, već prve nedelje smo prešli 1000 lajkova! Bila je to ljubav na prvi pogled.

va izlazak                      va povrsina

Đurđevak: Koji je bio vaš cilj?

Šta je valjevski: Govoriti o ozbiljnim temama na neozbiljan način. Želeli smo da ukažemo na probleme koje Valjevo ima, a koji možda i ne dobijaju dovoljan prostor na “velikim” medijima.

va basta

Đurđevak: Da li ste sami ili vas više radi na ovoj stranici?

Šta je valjevski: Ako ćemo pravo – na stranici rade svi koji žive u ovom gradu. Oni su ti koji kreiraju sadržaj, mi se samo trudimo da ga što bolje prenesemo dalje.

Đurđevak: Nije javnosti poznato ko stoji iza stranice, planirate li da tako ostane?

Šta je valjevski: Ako neko želi da sazna ko stoji iza stranice, to može da uradi vrlo lako. Ali, bolje je da stvari ostanu ovakve.

Đurđevak: Koliko vam anonimnost daje slobode da govorite glasnije, da gađate jače u metu?

Šta je valjevski: Koliko god anonimnost ima prednosti toliko ima i mana. Plašim se da nas zbog te anonimnosti nekada i ne shvataju ozbiljno, čak i kada to želimo.

va mars

Đurđevak: Šta je ono što vam u vašem gradu najviše smeta?

Šta je valjevski: Čini mi se da vlast nema sluha za probleme običnih građana. Ako izuzmemo nezaposlenost kao osnovni problem tu je još gomila stvari koje treba rešiti. Sve se svelo na asfaltiranje ulica i šminkanje parkova. Kao da niko ne želi da se pozabavi kulturnom politikom u našem gradu. Kada neko i pokuša da uradi nešto novo i drugačije dočekaju ga na nož kao nekog izdajnika.

Đurđevak: Jeste li nailazili na osude, osporavanja?

Šta je valjevski: Za divno čudo ne. 99% stvari koje smo objavili nailazi na odobravanje publike. Izgleda da smo im pogodili žicu!

va nazad

Đurđevak: Da li Vam Valjevci izlaze u susret i šalju li sami fotografije koje bi želeli da vi objavite?

Šta je valjevski: Naravno. Imamo “dopisnike” na svakom mestu, u svako vreme. Ubedljivo najviše je raznih zgoda i nezgoda u saobraćaju. Trudimo se da objavimo sve što nam stigne, ali ako ne stignemo, ne zamerite!

Ovo su neke od fotografija sa stranice “Šta je valjevski”:

Ostavite prvi komentar na ovaj članak