Srećna srpska Nova godina

Pošto smo sa ostatkom sveta dočekali regularnu Novu godinu pre 13 dana, mnogi Srbi će večeras dočekati i srpsku Novu godinu. Proslava druge po redu Nove godine nastala je promenom kalendara, te je večerašnji doček po julijanskom kalendaru. Pravoslavna Nova godina slavi se uglavnom u zemljama pravoslavne veroispovesti u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i delovima Hrvatske, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajni, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji. Interesantno je da će večeras 2017. godinu dočekati neki kantoni u Švajcarskoj npr. Alter Silvester i delovima Škotske npr. Am Bothan.

Od 1923. godine u našoj prestonici su se masovno organizovale proslave u restoranima i kafanama povodom ovog dana, što kasnije nije bio slučaj. Proslavljanje pravoslavne Nove godine često je u istoriji bilo zabranjivano od strane vlasti, ali se tradicija obeležavanja ovog datuma ipak zadržala na našim prostorima.

 srpska-nova-godina-580x0

Politika od 14. januara 1927. godine (foto: Arhiva Narodne biblioteke Srbije)

Godine 1919. u Srbiji je počelo računanje vremena po gregorijanskom kalendaru koji je uveo Grgur XIII, dok je julijanski dobio ime po Juliju Cezaru, jer je on uveo upotrebu kalendara u Rimu.

Milutin Milanković je 1923. takođe reformisao kalendar. Njegova ideja nije zaživela, iako bi njegovo računanje vremena bilo najpreciznije. U tom slučaju odstupanja od jednog dana bila bi na svakih 40 000 godina.

nova-godina-580x0

Politika, 13. 1. 1924. Oglas za doček srpske Nove godine u palati “Kasina”  (Foto: Arhiva Narodne biblioteke Srbije)

Sajt djurdjevak.com želi srećnu srpsku Novu godinu svima koji slave.

Foto: Reference.com , dnevno.rs

Izvor: b92.net, dnevno.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak