Srećan rođendan!

Rođendan britanske kraljice Elizabete II

Srećan rođendan!

Engleska kraljica danas puni 90 godina. Kako pišu mediji na svečanoj ceremoniji će učestvovati brojne muzičke zvezde, oko 1500 različitih učesnika i 900 konja.

Među zvanicama će se naći pevačice Kajli Minog, Ges Glin, Katarina Dženkins, Beverli Najt, glumci Martin Klun, Demijan Luis, Vulf Hola, britanske TV zvezde Ant i Dek će voditi proslavu. Proslava će trajati četiri noći u Vindzorkoj palati. Pravo na prenos uživo pripala je ITV-u. Velika proslava će se održati 15. maja.

elizabeta

Foto: BBC

Rođena je 21. aprila 1926. godine kao najstarija ćerka kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Presto je nasledila 1952. godine, tako da je najstariji vladajući monarh na svetu. 9. septembra 2015. u 18:30 časova postala je britanski monarh sa najdužim vladarskim stažom. Od 1947. udata je za Filipa, vojvodu od Edinburga i ima četvoro dece: Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda.

Jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku i koja je učestvovala u Drugom svetskom ratu.

Bila je vozač hitne pomoći i tehničar u vojsci. Život kraljice uvek je bio enigma.      eli

Foto: CNN

Smatraju je previše ozbiljnom, zabeleženo je da je samo jednom plakala u javnosti i to kada je kraljevska jahta usidrena. Nije joj potreban pasoš za odlazak iz zemlje. Ima dva rođendana, jedan 21. aprila, a drugi koji slavi sa narodom prve subote u junu. Izražava saučešće zbog uginulih konja, ali nikada zbog ljudi.

Za kraljevsku funkciju je vežbala od deste godine, uvežbavajući sveki gest i pokret. Poznato je da je ona vlasnica svih labudova u Velikoj Britaniji, takođe o njenoj ljubavi prema životinjama govori i činjenica da su svi delfini u britanskim vodama njeno vlasništvo.

U palati ima svoj bankomat i ličnog pesnika. Osim Velike Britanije i Austrije, kraljica vlada Antigvom i Barbudima, Bahamima, Barbadosom, Belizeom, Kanadom, Grenadom, Jamajkom, Novim Zelandom, Papuom  Novom Gvinejom, Sent Kitsom, Nevisom, Sent Lucijom, Sent Vinsentom, Grenadinima, Solomonskim ostrvima i Tuvaluom.

Na čelu je Anglikanse crkve sa titulom “braniteljka vere i vrhunski vladar Anglikanske crkve”. Postavlja biskupe i nadbiskupe. Vojvoda od Atola  dužan je da pospe ružama put kojim ona prolazi. Njeno Visočanstvo je prva osoba u istoriji koja je poslala e-mail ikada, bilo je to 1976. u britanskom Ministarstvu odbrane. Koristi se društvenom mrežom twitter.

Izvor: Tanjug.rs, wikipedia.org

Foto: BBC, CNN

Ostavite prvi komentar na ovaj članak