Srce Londona prestaje da kuca

Rekonstrukcija Big Bena

Srce Londona prestaje da kuca

Simbol Londona – Big Ben prestaće sa radom nakon 157 godina neprekidnog rada.

Sat je počeo sa radom 1859. godine. Rad časovnika neće biti trajno zaustavljen, već samo u toku popravke, koja će trajati nekoliko meseci. Britanski parlament najavio je da će od 2017. godine početi rekonstrukcija zvonika i Elizabetine kule u kojoj je smešten. Kako navode iz Parlamenta sat bi mogao da padne ukoliko problemi na kuli ne budu rešeni. Big Ben je težak oko 13,5 tona. Godišnje ovu znamenitost poseti oko 12000 ljudi.

Cleaning_Big_Ben

Radovi će obuhvatiti obnovu krova i zvonika, sanaciju pukotina i poboljšanje bezbednosti pristupa prilikom obilaska. Najavljeno je da će se raditi na lakšem prilazu osoba sa invaliditetom uz omogućavanje pristupa vrhu tornja uz pomoć lifta.

Sadašnji izgled Big Bena potiče od 1859. Stara kula  izgorela je 22. oktobra 1834. godine. Sat i brojke najpoznatijeg simbola u Londonu dizajnirao je Augustus Pugin u neogotičkom stilu. Na svakom od četiri sata na kuli uklesano je pozlaćenim slovima: “Domine salvam fac reginam nostram Victoriam Primam”, u prevodu sa latinskog: “Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju”.

Trenutno kašnjenje sata je 6 sekundi.

Foto: en.wikipedia.org 

Izvor: beta.rs, opusteno.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak