Sao Paulo grad pice

Iako italijanski specijalitet, prestonica pice je Sao Paulo. To je grad sa najvećim brojem picerija na svetu. Najveći grad Južne Amerike sa oko 11 miliona ljudi ima preko 6 hiljada picerija. Razlog za to je veliki broj doseljenika iz Italije, koji su preneli umeće pravljenja pice. Mesečna zarada picerija u tom gradu je više od 43 miliona evra. Paulistanosi više vole picu od svoje kuhinje.

Pica nije nastala u Italiji, iako se tako misli, nju su izmislili Grci i Feničani. Prvobitna pica napravljena je tako što se pogača mazala uljem i mirisnim začinima i pekla na užarenom kamenu. U šesnaestom veku u Evropu iz Amerike stiže paradajz i postaje značajan sastojak.

Kao takva pravi se u Napulju i prodaje na ulicama po niskim cenama, postaje poslastica za siromašne građane. Kraljica Margarita Savojska je 1889. godine bila u poseti Napulju, videla je ljude kako na ulici kupuju picu. Zatražila je jednu za sebe i pošto joj se dopao ukus, tražila je od svog kuvara Rafaela da joj pripremi, tako je nastala Margarita. Sastojci su bili paradajz, sir mocarela i bosiljak, kako bi bila u boji zastave.

2009. godine Evropska unija donela je odluku da picu iz Napulja uvrsti u deo evropske baštine, tako da se pica Napolitana mora praviti po tačno utvrđenom receptu.

Mađu poznatim vrstama nalaze se: fungi, vegetarijana, sicilijana, kaprićoza, margarita i tako dalje. 9. februar je proglašen Međunarodnim danom pizze.

 

Izvor: Politikin zabavnik, receptizapizzu.com

foto: wikipedia.org

Ostavite prvi komentar na ovaj članak