“Reci mi šta čitaš, reći ću ti ko si”

Ralf Voldo Emerson: “Dobru knjigu čini dobar čitalac”

“Reci mi šta čitaš, reći ću ti ko si”

Marilyn Monroe_reading and writing

Foto: www.pinterest.com

Odabir literature govori mnogo o onome ko knjigu čita. Ne mogu se za života pročitati sva dela ikada napisana, zato selekcija koju pravimo govori mnogo o nama samima.

Borhes je raj zamišljao kao biblioteku. Možda se zbog toga javne ličnosti neretko hvale velikim bibliotekama koje krase njihove domove. Ko su strasni čitaoci knjiga, otkrivamo u nastavku teksta.

Među omiljenim knjigama reditelja Vudija Alena, nalazi se “Lovac u žitu”, Dejvida Selindžera. Knjigu je prvi put pročitao sa 18 godina. Ova knjiga vezuje se i za ubistvo Džona Lenona jer je nađena kod Čapmana, ubice frontmena Bitlsa.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica vrlo često citira omiljene autore: Ivu Andrića i Mešu Selimovića.

Najpoznatija kućna biblioteka u Srbiji jeste biblioteka nedavno preminulog dramaturga Jovana Ćirilova.

Pisac i slikar Momo Kapor izdvajao je knjigu “Mali princ” Antoana de Senta Egziperija.

Geteova višedimenzionalna priča o doktoru Faustu i Mefistu bio je inspirativni sadržaj za Nikolu Teslu.

Glumica Ema Votson, koja se proslavila još kao devojčica u serijalu “Hari Poter”, ima dugačku listu knjiga koje su imale velikog uticaja na nju među njima je Hoseinijeva knjiga “Hiljadu čudesnih sunaca”. Dok je Hari Poter, odnosno Danijel Radklif bio toliko oduševljen “Majstorom i Margaritom” Maihajla Bulgakova, da je za dvadesetprvi rođendan otišao u Rusiju ne bi li posetio dom pisca.

George-Clooney-Villa-Oleandra-am-Comersee

Foto: angelaquarles.com

Vinston Čerčil voleo je “Baladu o tamnici u Redingu” Oskara Vajlda.

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Mišel Obama ima isti ukus kao i njen suprug, njihov izbor jeSolomonova pesma” autorke Toni Morison. Hilari Klinton se opredeljuje za “Braću Karamazove”, Fjodora Dostojevskog, mada ovaj roman ceni i Martin Šin. Za ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja odlučuje se holivuski zavodnik Džordž Kluni kome se naročito dopao “Rat i mir”.

Poznata priča o pastiru koji je tragajući za blagom sticao mudrost, priča romana “Alhemičar”, Paula Koelja oduševila je glumca Vila Smita.

Ubiti pticu rugalicu”, naslov je dela koje rado čita Alek Boldvin.

Zbog ljubavi prema knjizi “Na Drini ćuprija”- Ive Andrića, Robert de Niro je svojoj ćerki nadenuo ime Drina.

Di Kaprijeva knjiga po izboru je “Starac i more”, Ernesta Hemingveja.

Omiljeno štivo Muhameda Alija je “Kuran”, a Žoze Murinja “Biblija”.

Merlinka je razbijala tabue o “glupoj plavušifotografišući se u toku čitanja knjiga duboko zamišljena. Jedna od knjiga koje je posebno izdvajala jeste Kamijev “Pad”, “Sunce se ponovo rađa” i “Zbogom oružje” Ernesta Hemingveja.

Stiven Spilberg bira “Poslednjeg Mohikanca”, Džejmsa Kupera. Mel Gipson bira Džordž Orvelovu “1984”. Izbor bogatih preduzetnika kao što je Donald Tramp pada na “Snagu pozitivnih misli” Normana Vinsenta Palea.

books and coffee

foto: facebook

Najčitanija i najprodavanija knjiga svih vremena jeste “Biblija”, koja takođe ima i najveći broj prevoda na strane jezike. U rukama čitaoca neretko su se nalazili “Ilijada” i “Odiseja” – Homera, Danteova “Boženstvena komedija”. Veliku čitanost imaju i klasici poput “Rata i mira”, “Braće Karamazovih”, “Zločina i kazne”. Prema izboru časopisa “Njuzvik”, najtraženije knjige ikada su “1984” – Dž. Orvela, “Buka i bes” – Vilijama Foknera, “Ka svetioniku” – Virdžinija Vulf, “Lolita” Vladimira Nabokova. Helen Eksli kaže da knjige mogu biti opasne i mogu vam promeniti život, s toga vodite računa o onome što čitate.

Ostavite prvi komentar na ovaj članak