Popust na piće za žene u ciklusu

Izraleski bar „Ana Lulu“ u blizini Tel Aviva uveo je popust od 25 odsto pripadnicama nežnijeg pola koje kažu da su u mesečnom ciklusu. Da li je vlasnica objekta žensko ili pak muškarac koji duboko saoseća sa teškom sudbinom žena ili je poenta akcije ne zameriti se ženama u tim danima –  bila su pitanja koja su sve goste intrigirala. Međutim, Moran Barir i Dana Etgar, pokrenule su ovu inicijativu sa namerom da ženama, koje u proseku četvrtinu života provedu krvareći, olakšaju bar noć u njihovom baru. Popust na „Bloody hour“,  solidarnost zasnovana na poverenju, može se smatrati velikim civilizacijskim iskorakom u tretmanu žena. Da nije uvek bio takav slučaj pokazuje istorija ženskog problema.

Mesečni ciklus na kratko i delimično menja pravu prirodu žene. Ona postaje razdražljivija, proždrvljivija i osetljivija. Muškarcima su žene u „onim danima“, kako sami kažu, napornije nego što je to inače slučaj, pa se oni tada ili distanciraju ili se trude da ne dodaju “ulje na vatru”.  Menstrualni ciklus je ženama umnogome menjao, osim uobičajenog raspoloženja, životnu sudbinu tokom istorije. U najranija doba pre nove ere žene su bile fizički izopštene iz zajednice. Njihovo okruženje ih je na sedam dana isključivalo iz zajedničkog života, pa bi do kraja čišćenja živele asketski sa nemogućnošću povratka u civilizaciju.  Drevne Egipćanke, Grkinje i Rimljanke bile su smatrane posebnima tih dana, pridavali su im nadljudske karakteristike. Smatrali su da žena u periodu može imati vidovnjačke i isceliteljske moći. Pripisivali su im sposobnost da zastraši oluje, vetrove i gromove, da svojom pojavom istrebljuje biljke od parazita. Jevrejska kultura u velikoj meri ženu isključuje iz uobičajenog načina života sve dok traje njeno čišćenje. Nečistom je tih dana tretira i hrišćanska vera.  Vremena su se menjala, tretmani prema ženama – kako gde. U nekim zemljama žene se još uvek isključuju iz zajednice, negde im je zabranjen prilazak hrani za porodicu, dok savremena reklamna industrija zgrće novac reklamirajući uloške, tampone i druga sredstva i propagirajući izuzetno aktivan i srećan život tokom „nečistih dana“.

Moguće je i to da je izraelski bar napravio sjajnu propagadnu za svoj „Ana Lulu“ lokal i da zanimljiva priča o ideji ove kampanje po kojoj je jedna od inicijatorki od barmena tražila vino, on je zaboravio da li je želela belo ili crno, a ona mu poručila da je ciklusu i zato želi crno. Uz izvinjenje je išao i popust koji je nakon toga postao i stalna praksa. Važna napomena je da nije potrebno nikakvo dokazivanje, već da se korisnicama veruje na reč.

 

izvor: Vreme.com, rts.rs

foto: printmag.com ( Isabel Castillo Guijarro)

Ostavite prvi komentar na ovaj članak