Pepeljugin struk globalni trend

Još jedna pošast začudela je svet. Ona sada dolazi iz jedne potpuno fiktivne dimenzije, iz nestvarnog sveta tačnije direktno iz bajke “Pepeljuga”.

Ova planetarna ujdurma opet za cilj ima izgladnjivanje tinejdžerki koje su prihvatile izazov naglog mršavljenja i objavljivanja rezultata na društvenim mrežama, kako bi postigle struk junakinje ove bajke. Njihove rezultate možete pratiti pod heštagom “Cinderella challenge”, a koncept je nastao u Japanu.

Cinderella GIF - Find & Share on GIPHY

Idealna cifra koju treba dostići je 18 mereno u indeksu telesne mase (BMI), što je cifra koju imaju nedovoljno uhranjene osobe. Indeks telesne mase (BMI) daje okvirnu procenu telesne težine, on sa druge strane ne može biti pokazatelj zdravlja i građe pojedinca. Takođe, ne pokazuje procenat masnog tkiva u odnosu na mišiće i kosti u telu.

Za žene se BMI manji od 19,1 smatra izuzetno niskim, a kod muškaraca 20,7. Povišen iznosi 25,9-27, odnosno 26,5-27,8, dok je visoki 27,4-32,3, odnosno 26,5-27,8, previsoki 32,4-45, odnosno 31,2-4, a izrazito visok veći od 45.

Nutricionista Rhiannon Lambert, u izjavi za Dejli mejl, upozorava na opasnosti koje ovaj izazov nosi sa sobom. Trend kome podležu devojke i žene može ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje. Ovaj drastični gubitak kilograma za posledicu može imati anemiju, malaksalost, pad imunog sistema, nešto kasnije osteroporozu i hronični umor, posledica neuhranjenosti kod žena rezultira gubitkom mesečnog ciklusa. Izgled Pepeljuge i drugih Diznijevih junaka sa razlogom pripada bajkama, tako da nije preporučljivo da devojke teže takvom izgledu.

foto: Disney Princess

Izvor: dailymail.co.uk

Ostavite prvi komentar na ovaj članak