Nušić: “Čovek posle ženidbe nema autobiografiju”

Branislav Nušić, poznati komediograf, pisac romana, drama, pripovedaka i eseja bio je posebno duhovit i u privatnom životu. Njegov humor bio je autentičan, prepoznatljiv i njemu svojstven, a nije prezao na kom mestu i pred kime će ga ispoljavati.

Jednom prilikom je pokušao da na konju uđe u Ministarstvo inostranih poslova, u vreme demonstracija zbog okupacije Bosne i Hercegovine. Pošto mu nisu dozvolili da uđe na konju, on je se stražaru obratio rečima: “More pusti, Jovo, nije ovo prvi ni poslednji konj koji ulazi u ministarstvo”.

Zbog vređanja jedne gospođe, završio je na sudu. Platio je novčanu kaznu jer ju je nazvao kravom. Dok je izlazio iz sudnice, obratio se sudiji pitanjem: “Gospodine sudijo, kada bih ja kravi rekao da je gospođa, da li bih bio kažnjen?” Sudija mu odgovori: “Naravno da ne biste!” Nušić se okrete ka ženi koja ga je tužila i reče: “Doviđenja, gospođo!”

Nušić je kao mladić bio zaljubljen u izvesnu Milicu Terzibašić, Beograđansku sa Topčiderskog brda. Pošto se ona razbolela, Nušić reši da zamoli svog dobrog druga da je leči. Osim što ju je izlečio lekar ju je i zaveo. Milica se udala za lekara, zbog čega je Nušić patio. Nušić je u “Gradskoj kasini” držao predavanje o ljubavi. U prvom redu su sedeli Milica sa suprugom, što je bio njihov prvi susret sa piscem nakon venčanja. Ovaj par se nije dugo zadržao, što je razumljivo imajući u vidu da je Nušić predavanje započeo: “Šta je ljubav? To je tragična priča u kojoj izvesna gospođica voli jednog, a uda se za drugog”, kazao je Nušić.

Kada je Nušić rešio da se skrasi i oženi Darinkom Đorđević, ćerkom konzula, postavio joj je uslov. Ako želi da se uda za njega, mora da izabere jedan od njegovih poroka koji će tolerisati. U poroke je ubrojao: kocku, piće ili žene. Iznenađena izborom pred koji je stavljena, Darinka izabra da joj najlakše pada Nušićeva naklonost prema ženama i eventualna preljuba. Da je izabrala kocku, izgubila bi kuću. Da je izabrala piće, izgubila bi zdravlje. Kada je potpisala saglasnost sa porokom, venčali su se u manastiru kod Bitolja. Nušićeva autobiografska knjiga završava se rečima da čovek posle ženidbe nema autobiografiju.

izvor: opanak.rs

foto: bookvar.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak