Nagrada koju niko ne želi

Nagrada uvek dolazi kao potvrda rada, truda, talenta i velikog zalaganja. Brojni su slučajevi u kojima se kao osnovni motiv za učestvovanje u nekom projektu jeste nada da ono može rezultirati nagradom. Međutim, kako sve, pre ili kasnije, ode u drugu krajnost, protiv teža dodeli “Oskara” je dodela “Zlatne maline” (Razzie), ustanovljene 1981. godine. Ovo “priznanje da ste najgori (reditelj, glumac, scenarista, dramaturg…)” ustanovio je Džon Vilson, publicista i pisac reklamnih tekstova. Prvu dodelu Vilson je upriličio u njegovoj dnevnoj sobi, sa oko četrdesetak okupljenih koji su glasali, nakon čega ova manifestacija postaje sve značajnija, praćenija i posećenija.

Veliku pažnju privlačio je naziv i čuđenje zbog čega se baš malina (raspberry) koristi u nazivu nagrade. Američki sleng poznaje izdraz “blowing a raspberry”, odnosno plaženje uz ispuštanje karakterističnog zvuka koji se koristi da se ismeje neka osoba.

Dodela “Zlatne maline” održava se uvek veče pre dodele Oskara, a samim tim je u velikoj meri oponaša, ismeva i karikira.

Ovogodišnja lista nominovanih za “Zlatnu malinu” obiluje nekadašnjim dobitnicima Oskara, među njima su: Dženifer Lorens, Tom Kruz, Mel Gibson i Rasel Krou.

Ovogodišnju dodelu obeležiće najnominovaniji film “Transformersi” koji na takozvanu “Razzie” čeka sa devet nominacija. Zbog “Transformersa” Malini se može nadati čak i Entoni Hopkins i Mark Volberg. Po broju nominacija, “Transformerse” prati “Pedeset nijansi tamnije” i njegov prethodnik “Pedeset nijansi sive”. Džoni Dep je nominovan za ono što se naziva “najgora pijana rutina” za “Pirate sa Kariba: Salazarova osveta”, dok su film Darena Aronofskog “Majka” nazvali smešnim.

Statistika beleži da je glumac Silvester Stalone u svojoj karijeri bio čak trideset puta nominovan za ovu nagradu, a čak deset puta ju je osvojio. On je time postao najodlikovaniji loš glumac u istoriji postojanja nagrade za najgora filmska ostvarenja. U kategoriji najgoreg glumca, našao se čak devet puta uzastopno od 1984. do 1992. godine, a u tom periodu je nagrađen Malinom za najgoreg glumca čak četiri puta.

U nominacijama ga prati Ben Stiler (četiri puta), a posle njega Edi Marfi koji je bio nominovan pet puta u različitim kateorijama.

U višedecenijskoj istoriji dodele nagrada za najgora filmska ostvarenja “Zlatne Maline” dodeli su prisustvovale samo Sandra Bulok i Hali Beri, što zaslužuje veliko poštovanje i aplauz.

 

Video: Youtube / Razzie channel

Foto: CNN

Izvor: Nedeljnik.rs

Ostavite prvi komentar na ovaj članak