More pusti me

Ono što najbolje opisuje moj odnos sa izboranim i nepreglednim plavetnilom nalazi se u jednom stihu kantautora Vlada Georgijeva – “More pusti me”. I da, doslovno “more pusti me”.

Koja se sila krije u ovom mokrom beskraju za kojim svi čeznu, o čemu večno maštaju i koga nam nikada nije dovoljno? Zahvaljujući pesku u gaćama, žuljevima od papuča, opekotinama, alergijama, nagaženim ježevima ipak nekako smognemo snage da krenemo kućama i napustimo svetlucavi raj. I opet vrlo brzo zaboravimo na sve razloge kojim smo blažili tugu pri odlasku. Zato se pitam u čemu je tajna tog magnetizma koja nas to sila iznova vuče do vode i zašto “more pusti me”?

More je lek – najkraće rečeno. Ovo su primetili stanovnici antičke Grčke još pre više od dve hiljade godina, odatle talasopatija odnosno lečenje morskom vodom. Oni su primetili da se slanom vodom mogu lečiti kožne bolesti, ali i bolovi u kičmi. Voda iz mora ubrzava proces zarastanja rana, sprečava infekciju i umanjuje bolove.

foto: pixabay

Natrijum, kalcijum, magnezijum, kalijum, silicijum samo su neki elementi koje sadrži voda iz mora. Neka mora su bogatija algama od drugih i baš iz tog razloga su lekovitija od onih lepših i plavljih u kojima ih nema u velikoj meri. Alge obnavljaju ćelije, ubrzavaju metabolizam, jačaju imunitet, neguju kožu, ali i potpomažu skidanju celulita.

Verovatno niste razmišljali da regeneracija zdravstvenog stanja traje i dok partijate u nekom klubu na otvorenom. Udisanje vazduha kraj mora umanjuje tegobe kod asmatičara jer je vazduh zasićen negativnim jonima.

Ko se sunca krije, bolje da ga nije!

Mnogi kažu da je čistoća pola zdravlja, a nečistoća druga polovina. Mislim da je i sa sunčanjem slična situacija. Ne samo da će damama svaka haljina bolje stajati na tamniji ten, nego ćemo sunčanjem snabdeti svoje telo vitaminom D. Ovaj vitamin ključan je u sprečavanju nastanka osteroporoze i jačanju kostiju, mnogi smatraju da ni u jednoj namirnici nema dovoljno ovog vitamina, kao što nam to sunčanje može pružiti.

Voda umiruje

Samo posmatranje vode umirujuće deluje na čoveka, tako da posle samo nekoliko dana možemo primetiti da dublje dišemo, da su nam ramena opuštenija i da nam je raspoloženje bolje. Zaključak: more nas je oslobodilo stresa. Zagledajte se u more i vaše oči će vam biti zahvalne, to je dobar način da ih odmorite od izloženosti zračenju ekrana. Još ako veći deo dana provodite plivajući vaše telo se hraniti magnezijumom, a on je ključan u borbi protiv stresa. Da li je iko ikada tokom letovanja imao problem sa nesanicom? Nije, jer smo opušteniji, umorniji od zdrave fizičke aktivnosti, što ujedno ubrzava cirkulaciju.

Foto: Pixabay

Krivo je moooreee

Letnje avanture nisu fraza. Ljudi su na odmoru dosta izloženiji stvaranju novih poznanstava, a to u kombinaciji sa povećanom kreativnošću i maštom, ruku pod ruku sa opuštenošću i smanjenim stresom, rezultira neformalnijim emotivnim kontaktom od uobičajenog.

I dok čeznem za idućim letom, već debelo oštećena svakodnevicom, reći ću samo “more pusti me”.

foto: pixabay

Ostavite prvi komentar na ovaj članak