Krađa identiteta?

Ovaj tekst će možda mnogima srušiti snove, ali ćemo vam danas, pred praznik Svetog Nikole, otkriti krivca koji mu je ukrao identitet.

Možda ste već čuli da se uz ime Svetog Nikole vezuje epitet Čudotvorac, pitate se zašto? Propoveda se o mnogim dobročinstvima koja je često činio tokom svog života na zemlji. U ovom delu Balkana dugo je bila praksa da se deca daruju uoči Nikoljdana, tako što bi uz uzglavlje stavljali čarapicu, a na kućni prag čizmu, ne bi li im Sveti Nikola tu ostavio darove. Po ustajanju bi deca sa radošću hrlila ka čizmicama i čarapama, kako bi pronašli ostavljeni poklon. Drevni običaj primenjivan je kod nekih uoči Nikoljdana, a kod drugih uoči Božića. U oba slučaja, verovali su da im poklone ostavlja Sveti Nikola.

Ovaj običaj darivanja od strane ovog svetitelja nastao je iz jednog potresnog događaja zabeleženog u žitju Svetog Nikole. On je naime, pomagao tri sestre koje je zadesila teška životna sudbina. Njih je otac, nakon smrti njihove majke, primoravao na nemoralan život, kako bi prihodovale domaćinstvu. O pritisku koje su nesrećne devojke trpele saznao je Sveti Nikola. Kako bi ih spasao takvog načina života usled siromaštva, on im je tajno ubacivao kroz prozor kesice sa zlatnicima.

Sa prvim novcem otac je udao najstariju kćerku, sa ostalim novcem i drugu, ali ga je dok je iščekivao kesicu za najmlađu od sestara, kopkalo ko je dobročinitelj. Rešio je da stražari ne bi li video ko pomaže njegov dom. Kada je ugledao Svetog Nikolu bacio mu se pod noge i u znak zahvalnosti ljubio mu je stopala i ruke. 
Po jednoj od teorija Nikola je uvideo da ga otac čeka, pa se popeo na krov i kroz dimnjak ubacio zlatnike u njihov dom. 

O ovom velikodušnom gestu kasnije je svedočio i sam otac tri sestre. To je bio povod da se uoči velikog hrišćanskog praznika Božića, deci daruju pokloni. Od ove priče iz žitja Svetog Nikole, nastao je fantazmični lik Deda Mraza.

Sveti Nikola smatra se zaštitinikom putnika, mornara, trgovaca, strelaca, naročito dece i siromašnih.

Neki smatraju da se prikaz Deda Mraza oslanja i na mitologiju. Nordijska mitologija neguje kult  Odina, božanstva koji je sa osmonogim konjem Sleipnirom preskakao velike razdaljine. Takođe u ovoj mitologiji, može se naći da je ostavljao deci poklone, koje bi njegov osmonogi i snažni konj znao da pojede. Mnogi smatraju da je tvorac ideje o Deda Mrazu sam Martin Luter, začetnik protestantske reformacije.

Ime Deda Mraza, odnosno Santa Klaus, skraćeno je od Santa Nikolaus (Sveti Nikola). Debeljuškasti deka sa bradom – odnosno Mraz, obličje je dobio 1862. godine, a naslikao ga je Tomas Nast, ilustrator novina Harpers Weekly. Punu promociju, ovaj dobroćudni fiktivni junak dobio je u dvadesetom veku, kada mu stomak i brada postaju sve naglašeniji, a veliki prostor zauzima u reklamnoj i filmskoj industriji.

foto: srpskaistorija.com, расен, 

allthingscatholic.tumblr.com

izvor: расен

Ostavite prvi komentar na ovaj članak